Hlavní obsah

Vláda schválila zvýšení DPH a omezení paušálů pro živnostníky

Praha
Aktualizováno

Vláda ve středu schválila daňové změny, které od příštího roku přinesou navýšení daně z přidané hodnoty (DPH). Dojde také ke zrušení zelené nafty a omezení výdajových paušálů podnikatelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas

Článek

„Nesmí polevit konsolidační úsilí,“ komentoval rozhodnutí vlády premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že všechny změny považuje za nutné. „Vážím si toho, že byl návrh schválen jednomyslně a vláda projevila vůli konsolidačním snahám,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

DPH se podle vládního návrhu zvedne od příštího roku v obou sazbách o jeden procentní bod. Nově tak bude DPH činit 15 a 21 procent. Značná část zdravotnických prostředků zůstane ve snížené sazbě daně, dětské pleny a některé další zdravotnické prostředky budou kvůli evropským regulím přesunuty do základní sazby.

Mezi vládní návrhy patří také zrušení takzvané zelené nafty, tedy navrácení 60 procent zemědělcům ze spotřební daně, již zaplatili při nákupu paliva do svých strojů. Právě proti tomuto opatření se ze strany zemědělců zvedla vlna nevole, která ve středu vyvrcholila v celostátní blokádu silnic. [celá zpráva]

Proti protestujícím se po jednání ohradil premiér Nečas. „Ve vazbě na některé položky, jako je zelená nafta, bude vláda jednat jen s těmi, kteří nevydírají,“ řekl. Podle jeho slov je vláda připravena k jednání na toto téma, nicméně „ne s těmi, kteří si berou za rukojmí své spoluobčany“.

Vláda prosadila omezení výdajových paušálů podnikatelů

Vláda odsouhlasila také omezení výdajových paušálů podnikatelů. Ministerstvo financí v novele zákona navrhuje jejich výši zachovat. Ovšem u činností spadajících do paušálů ve výši 40 procent nebo 30 procent bude absolutní výše odpočtu omezena částkou 800 tisíc korun, respektive 600 tisíc korun. To znamená na maximální možný odpočet z mezního příjmu stanoveného na dva milióny korun. Osoby využívající paušály nebudou moci uplatňovat daňové zvýhodnění na vyživované dítě a na manžela či manželku bez vlastních příjmů.

Výše paušálů závisí na druhu příjmů. Výdaje ve výši 80 procent z příjmů platí pro zemědělskou výrobu, lesní a vodní hospodářství a pro řemeslné živnosti. Ostatní živnosti použijí sazbu 60 procent. Sazba 40 procent je určena pro příjmy z jiného podnikání, například ze svobodných povolání, z finančního poradenství a podobně. K příjmům z pronájmu je pak možné uplatnit výdaje ve výši 30 procent z příjmů.

Další novinkou je zavedení takzvané daně pro bohaté. Přinese sedmiprocentní zdanění lidí s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně z částky převyšující tuto hranici. Dočasně se rovněž zruší stropy na zdravotní pojištění.

Druhý pilíř důchodového systému

Kabinet ve středu vydal souhlas také s návrhem zákona o pojistném na důchodovém spoření. To umožňuje zavedení druhého pilíře důchodového systému. Návrh souvisí s odkladem zřízení jednotného inkasního místa o dva roky na 1. ledna 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu.

Tzv. druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Cílem reformy je získat nové zdroje na financování penzí budoucím generacím. Druhý pilíř spočívá v tom, že si lidé budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. V současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Nová opatření se od příštího roku dotknou také problematiky financování měst. Příjmy většiny menších měst a obcí stoupnou, naopak velká města dostanou podle vládního návrhu o 1,1 miliardy korun méně.

Opatření jsou součástí úsporné politiky vlády Petra Nečase a mají za cíl snížit schodek státního rozpočtu pod tři procenta. Kabinet s návrhy rámcově souhlasil již 11. dubna, nyní jsou změny předkládány jako novely konkrétních zákonů. Schválené novinky čekají ještě na hlasování parlamentu a podpis prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám