Hlavní obsah

Vojtěch Filip obhájil funkci předsedy KSČM

Právo, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Delegáti sjezdu KSČM, kteří se v sobotu sešli v Liberci, jednali až do nočních hodin. Důvodem bylo rozhodnutí, že sjezd zvolí nejen předsedu, ale také všechny místopředsedy, které doposud volil ústřední výbor strany. Předsednické křeslo nakonec obhájil Vojtěch Filip, ve funkci bude další čtyři roky.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vojtěch Filip uspěl v druhém kole volby předsedy.

Článek

Delegáti sjezdu v prvním kole předsedu nezvolili. Ze 448 platných hlasů získal nejvíce 223 hlasů Vojtěch Filip, Stanislav Grospič 135 hlasů. Oba postupují do druhého kola volby.

Třetí kandidát na šéfa strany Martin Juroška v prvním kole vypadl, získal jen 90 hlasů. Ani v případě prvního místopředsedy delegáti nerozhodli v prvním kole. Ze šesti kandidátů na místopředsednický post postupují do druhého kola Josef Skála a Petr Šimůnek.

Ve druhém kole volby předsedy obhájil funkci Vojtěch Filip, získal 275 hlasů, jeho konkurent Stanislav Grospič 168 hlasů. Prvním místopředsedou se stal bývalý poslanec Petr Šimůnek.

„Ještě není jasné, kolik místopředsedů vlastně bude. Uvidí se, jaké budou návrhy. Vidím to na jednání do noci,“ řekla Právu poslankyně KSČM za Liberecký kraj Nedvědová.

Více než hodinový skluz v programu prvního dne sjezdu způsobily projevy kandidátů do stranických orgánů a trojice kandidátů na předsedu KSČM.

Jsme jak Šípková Růženka, tvrdí Juroška

Vzhledem k finančním potížím europoslance Miloslava Ransdorfa, který má miliónové dluhy, musí na návrh jednoho z delegátů všichni kandidáti uvádět i majetkové poměry.

Stávající předseda Vojtěch Filip odkázal na svůj předchozí projev a přiznal, že vlastní pole a zdědil dům po příbuzných.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Jeden z kandidátů na předsedu KSČM Stanislav Grospič při svém projevu

Stanislav Grospič uvedl finanční příjem pouze plat poslance. Jako poslední z kandidátů na šéfa strany Martin Juroška přirovnal situaci komunistické strany k Šípkové Růžence.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

jeden z kandidátů na předsedu KSČM Martin Juroška

„KSČM není princ, ale spící Šípková Růženka,“ řekl na začátku projevu Juroška, ten kritizoval špatnou propagaci strany, která je horší než v období první republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám