Hlavní obsah

Šéf odborů dal Kalouskovi knihu. Děkuji, pošlu nějaké hodinky, rýpl si ministr

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) se v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT střetl se šéfem Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumírem Dufkem. Kalousek odbory obvinil z toho, že se staly politickou silou, když požadují odchod vlády. Závěrem dostal od Dufka knihu o ekonomice. Ministr na oplátku slíbil poslat šéfovi odborářů hodinky. Narážel na mediální kauzu o Dufkových luxusních hodinkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (vpravo) s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem

Článek

Dufek vytáhl knihu o ekonomických úspěších v Izraeli v závěru debaty. "Aby se ministr poučil," komentoval dar. Kalousek s úsměvem přijal. "Děkuji, pošlu vám za to nějaké pěkné hodinky," kontroval.

O tom, že odborářský šéf Dufek nosí hodinky za 120 000 korun, informoval před časem server iDnes.

Odbory vyvíjejí politický nátlak, upozornil Kalousek

Ministrovi financí se nelíbí, že z odborů se stala politická síla. Řekl, že odboráři mají legitimní možnost projevit svůj nesouhlas s kroky kabinetu, ovšem nemohou mluvit o okupaci ministerstev a vyzývat, aby vláda odešla. To podle Kalouska není požadavek sociální, ale ryze politický.

„Je velký rozdíl mezi nesouhlasem, který je legitimní, a mezi výrokem: ‘Budeme paralyzovat tuto zemi’,“ uvedl Kalousek na adresu šéfa ASO Bohumíra Dufka, který takto pohrozil stávkami.

„To už není protest, ale to je demonstrace. To je poměrně brutální politická síla, která chce dosáhnout toho, aby byly přepsány výsledky demokratických voleb,“ dodal Kalousek.

Dufek mluvil o občanech

Šéf ASO Bohumír Dufek odmítl, že by odbory sloužily jako politická síla, která mluví za opozici. „Každý občan má právo se i v rámci volebního období vyjadřovat vůči tomu, jak se chovají politické strany,“ namítl. „Demokracie je od toho, aby se lidé vyjadřovali k věcem,“ dodal Dufek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem (vpravo)

Kalousek v debatě také avizoval vládní návrh zákona, který by i v dobách stávky zaručil byť omezené fungování základních služeb, například zdravotnických a dopravních. „Úkolem vlády musí být zemi stabilizovat,“ zdůvodnil ministr s tím, že i v době stávky musí být zajištěna „minimální služba pro občana v některých odvětvích“.

Zatím není jasné, kdy by zákon o stávce mohl být představen, podle Kalouska to ale zřejmě nebude do června, na kdy hrozí odboráři protestními akcemi.

Kalousek v pořadu rovněž uvedl, že pro příští rok očekává schodek rozpočtu 100 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám