Hlavní obsah

V Česku hrozí návrat komunistů, a lidem to ani moc nevadí, všiml si Die Welt

V České republice hrozí, že se k moci znovu dostanou komunisté, a lidem to podle všeho příliš nevadí. Tak by se dal shrnout úterní komentář německého listu Die Welt, který se zaměřil na politickou situaci v Česku. Deník připomíná, že série korupčních skandálů spolu s odporem veřejnosti k reformám prosazovaným kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS), by v případě předčasných voleb přinesla razantní změnu politického kurzu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Článek

"Podle průzkumů by vedly k prudkému obratu doleva: k sociálnědemokratické vládě, kterou by tolerovali staří komunisté. Poprvé od revoluce by tak KSČM mohla minimálně nepřímo rozhodovat o vládním dění," napsal Die Welt.

"A Čechům se to zdá být jedno," dodal s odkazem na víkendovou masovou odborářskou demonstraci v Praze, při níž účastníci volali po nových volbách. "Atmosféra byla napjatá, běžní lidé mají plné zuby těch, kdo jim v současnosti vládnou," líčí německý deník situaci v Česku.

Důvody nespokojenosti jsou zřejmé

Příčiny této nespokojenosti ve společnosti vidí ve skandálech, které vnitřně otřásly Nečasovou vládou a zbavily ji podle listu její legitimity, a ve stále nových úsporných opatřeních kabinetu doplňovaných zvyšováním daní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

"Vlastní chaos ve vládě způsobil nejmenší koaliční partner, strana Věci veřejné (VV). VV oba větší partnery - Nečasovu ODS a konzervativní TOP 09 ministra zahraničí Karla Schwarzenberga - pravidelně a amatérsky vydíraly tajnými, pikantními informacemi o jejich lidech," líčí Die Welt koaliční poměry v ČR a poté přibližuje poslední vývoj VV včetně soudu s neformálním lídrem strany Vítem Bártou a odchodu vicepremiérky Karolíny Peake.

Rozpočtová disciplína versus velkolepé sliby levice

"Premiér Nečas dal Peake čas, aby okolo sebe shromáždila dostatek přeběhlíků a zajistila tak přežití vlády. Důvod je jasný. Pokud středopravá vláda ztroskotá, budou nové volby. A těch se všechny strany v koalici kvůli její neoblíbenosti u občanů musí bát jako čert kříže," poznamenává Die Welt.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John po jednání koalice

"Levicová vláda, která by zcela jistě z předčasných voleb vzešla, by sice také kvůli prázdné pokladně nemohla splnit všechny své velkolepé sliby, Česko by ale určitě nedodržovalo rozpočtovou disciplínu, k čemuž se Nečasova vláda zavázala, ačkoli příslušný pakt v EU oficiálně nepodepsala," předpovídá Die Welt vývoj po případných volbách.

Lidé jsou zvyklí na ledacos, takže život jde dál

S vládou ČSSD a komunistů "by se podle domácích komentátorů Česko stalo nejistým rozpočtově-politickým kantonem v Evropě. Na druhou stranu ale připouštějí, že současná vláda svou legitimitu už více než promrhala," uvádí německý list, podle něhož se tak Česká republika nachází v politicky téměř bezvýchodné situaci.

Die Welt nicméně připomíná, že Češi už mají zkušenost s vládou, která existovala jen díky podpoře "přeběhlíků", i s úřednickým kabinetem. "Čechy, kteří jsou od svých Pappenheimských ve vládních úřadech už na ledacos zvyklí, to tehdy ani v nejmenším netrápilo: život jde dál," uzavírá deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám