Hlavní obsah

Jestli potkám demonstranty, slušně je pozdravím, prohlásil Kalousek

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí nevylučuje, že by se během sobotních protestů setkal s protivládními demonstranty. Sám takový střet vyhledávat sice nebude, je prý ale zvyklý svobodně se pohybovat po veřejných prostranstvích, a kdyby náhodou narazil na demonstranty, slušně je pozdraví a totéž bude očekávat od nich.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek popřel, že by se měl v sobotu dostavit na plánovanou protestní akci odborářů. „Nevidím důvod, proč bych se měl chystat na demonstraci,“ řekl Novinkám. Zároveň ale zdůraznil, že neví, kudy demonstrující půjdou, a je tedy možné, že se s nimi setká.

„Jsem zvyklý pohybovat se po veřejných prostranstvích svobodně, nikoho neohrožovat a chovat se slušně,“ řekl Kalousek. „Kdybych se s nimi potkal, což rozhodně nevyhledávám, slušně je pozdravím a budu od nich očekávat totéž,“ řekl s tím, že se demonstranti nemusejí obávat, že by je Kalousek nějakým způsobem napadl.

Za "výchovnou" facku dostal pokutu

Narážel tak možná na incident z loňského září, kdy nedaleko Poslanecké sněmovny uštědřil pohlavek mladíkovi, který jej hrubě urážel. „Svého skutku však v žádném případě nelituji. Jednal jsem správně a v duchu nejlepších malostranských tradic,“ vyjádřil se později Kalousek, když za napadení zaplatil tisícikorunovou pokutu.

Sobotních protivládních protestů by se měly zúčastnit podle odhadů až desetitisíce lidí. Pochod vyjde v pravé poledne od budovy odborové centrály ČMKOS na náměstí Winstona Churchilla na Praze 2. V jednu hodinu by pak měla oficiálně začít hodinová demonstrace na Václavském náměstí. [celá zpráva]

Odbory spolu s dalšími iniciativami požadují demisi vlády a zastavení reforem. Šéf odborové centrály Jaroslav Zavadil ve čtvrtek uvedl, že koaliční politici "dělají z lidí totální blbce" a nynější změny v koalici nejsou ničím jiným než snahou udržet se u moci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám