Hlavní obsah

Na českých silnicích je kalamita, Vysočina povolala vyprošťovací tank

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ab, pch, ren, jr, koc

Kamióny, které uvízly v čerstvě napadaném sněhu, zastavily provoz na českých a moravských silnicích. Kalamitu vyhlásili na Svitavsku, Prostějovsku a Ždársku. V celé ČR jsou zavřeny desítky silnic. Vysočina povolala na pomoc speciální techniku, mezi ní i vyprošťovací tank.

Sněhová kalamita na RychnovskuVideo: Jan Dušek, Novinky

 
Článek

Kvůli zajištění bezpečnosti silničního provozu na Vysočině byl v poledne vyhlášen kalamitní stav pro celé území regionu. V důsledku povětrnostních vlivů muselo být v posledních 24 hodinách v kraji uzavřeno nebo je či bylo nesjízdných na čtyři desítky silnic.

Krajští silničáři upozorňují, že i při nasazení veškeré vlastní i nasmlouvané techniky je pravděpodobné, že zajištění průjezdnosti některých silnicích III. tříd je během čtvrtka nemožné nebo jen s největšími obtížemi.

Foto: HZSMSK

V Ostravě museli ráno hasiči vyprošťovat linkový autobus, který sjel mezi Svinovem a Janovou do příkopu.

Na pomoc regionu přijedou dvě vozidla Tatra, vyprošťovací tank a další speciální vyprošťovací vozidlo. Vyprošťovací tank je speciální obrněné pásové vozidlo postavené na podvozku tanku. Je určeno k vlečení havarované nebo poškozené techniky v různých terénních podmínkách. Má zabudovaný jeřáb o nosnosti několika tun.

Technika bude ihned nasazena na silnici mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. Kamióny tam stojí už 12 hodin. Policie se před polednem rozhodla uzavřít pro kamióny sjezdy z D1 na 112. a 119. kilometru v obou směrech. Odstavené kamióny zde totiž zablokovaly přivaděče v okolí dálnice.

„Silnice I/38 Znojmo - Havlíčkův Brod bude patrně celý den s maximální opatrností průjezdná pro osobní vozidla. Ostaveným kamionům bude pomáhat těžká technika, tak aby se zvýšila kapacita této frekventované komunikace," uvedl Libor Joukl, náměstek hejtmana. Podle krajského policejního ředitele Miloše Trojánka je největší problém v úseku Želetavy, kde je nyní odstaveno až 400 nákladních automobilů. Už od Znojma je pro ně silnice I/38 uzavřena.

Kamiony jsou odstavovány také v Moravských Budějovicích, obchvat města je průjezdný pouze pro osobní vozidla. Další problémy jsou na silnici I/23 Telč – Třebíč. Pro kamiony jsou uzavřeny sjezdy z D1 na exitech 112 (Jihlava - Pávov) a 119 (Velký Beranov). Po cestě na Znojmo tak kamiony musí po D1 pokračovat k Brnu.

Podle hejtmanova náměstka Joukla je nepříznivá i další předpověď počasí, což vede k maximální snaze Vysočiny pomoci kamionům ven z kraje. „S ohledem na vážnost situace žádáme řidiče o maximální opatrnost a hlavně trpělivost,“ vzkázal Libor Joukl.

Na Prostějovsku v noci hasiči evakuovali asi 30 aut, která uvízla u Protivanova. Řidiči sjeli v závějích do příkopu. Silnici do Protivanova na, která byla od středy zcela neprůjezdná, se ve čtvrtek odpoledne podařilo hasičům, silničářům a vojákům protáhnout. Protivanov byl dlouhé hodiny zcela odříznutý od světa. Kalamitní stav v regionu nadále trvá.

Na části Prostějovska musel být v noci vyhlášen kvůli sněhu kalamitní stavVideo: HZS Olomouckého kraje

"Neprůjezdná je silnice první třídy mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem a dalších 17 silnic třetí třídy," řekl dispečer krajských silničářů Milan Špejtek. V regionu mají problémy i vlaky.

Na Třebíčsku je uzavřena silnice první třídy mezi Telčí a Třebíčí a několik dalších vedlejších komunikací. Na Jihlavsku jsou podobné problémy mezi Novou Říší a Želetavou, na silnicích kolem Telče a mezi Horní a Dolní Cerekví.

D5 zablokovaly kamióny

Dálnici D5 u Heřmanovy Huti na Plzeňsku ráno zablokovala nehoda pěti kamiónů a dvou osobních aut. Došlo k ní na stém kilometru ve směru na Prahu.

Dva z havarovaných kamiónů se převrátily na bok. Jeden z nich převážel osobní automobily. Náklad se vysypal. Policie odklání dopravu na 107. kilometru na Stříbro. Zpět na dálnici se řidiči vracejí na 93. kilometru u Nýřan. Kolem 17. hodiny byla dálnice opět průjezdná.

V Mostech leží na silnici půl metru sněhu

Po vydatném nočním sněžení i nadále sníh zasypává severní Moravu a Slezsko a stále fouká silný vítr. Největší problémy jsou podle silničářů na cestách na Frýdecko-Místecku a Bruntálsku.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči Olomouckého kraje museli zachraňovat i vlastní auta.

V Bruntále byl ráno od osmi hodin vyhlášen kalamitní stav. „Technické služby Bruntál nasadily veškeré dostupné ruční i mechanické prostředky zimní údržby komunikací," uvedl mluvčí radnice Jiří Ondrášek.

„Silnice I/11 v Mostech u Jablunkova je zcela neprůjezdná. Na cestě je přes půl metru čerstvého sněhu. Uvízly zde desítky kamiónů i osobních automobilů v obou směrech. Objížďka přes tzv. starou cestu obcí Mosty u Jablunkova je taktéž stěží průjezdná jen pro osobní automobily,“ popsal mluvčí frýdeckomístecké policie Vlastimil Starzyk.

„Problémy jsou i na Neborovském kopci v Třinci, který je taktéž v tuto chvíli nesjízdný,“ doplnil.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Sněhové přívaly způsobily silničářům značné problémy.

Jak dále uvedl, hraniční přechody v Českém Těšíně i Mostech u Jablunkova již nepouštějí žádné kamióny do České republiky.

Řidiči kamiónů zablokovali silnice a usnuli

Vážná je situace i na tahu mezi Jihlavou a Znojmem. Silnice je na několika místech kvůli uvízlým kamiónům neprůjezdná.

"Kromě závějí působí problémy právě zapadlé kamióny, které zatarasí silnice a my se na místo nedostaneme s technikou," řekl Špejtek. Podle něj se nepřetržitě celou noc pokoušelo odstranit sněhovou kalamitu 127 sypačů, 32 nakladačů, 12 šípových pluhů, 168 radlic a čtyři sněhové frézy.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Pluhy se v noci nezastavily.

Kamióny způsobily vyhlášení kalamitního stavu právě na Svitavsku, protože zablokovaly tah z Litomyšle do Moravské Třebové. Řidiči nebyli schopni vyjet a často zaparkovali vedle sebe. Někteří spí a čekají, až se situace vyřeší.

„Tam, kde jsou úseky uzavřeny, jsou problémy především v neukázněnosti některých řidičů kamionů. Jeden zapadne, druhý se ho snaží objet a silnice je okamžitě neprůjezdná,“ řekl na místě Právu jeden ze zasahujících policistů s tím, že mnozí stále jezdí na letních pneumatikách.

Zřejmě i kvůli tomu policisté také uzavřeli úsek silnice I/35 za Holicemi směrem na Vysoké Mýto. Silnice nyní slouží jako odstavné parkoviště pro kamióny. Do kdy bude silnice, uzavřena není zatím jisté.

Policie uzavřela silnici za Holicemi jako parkoviště kamiónůVideo: René Chvalina, Právo

Ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec řekl, že silnice R35 je zatím průjezdná, ale s narůstající dopravní špičkou očekává zhoršení situace. Očekává, že se dopravní problémy rozšíří na další část důležité komunikace směrem na Pardubicko a do sousedního Královéhradeckého kraje. O situaci budou jednat policisté, hasiči, silničáři a kraj.

Foto: René Chvalina, Právo

Dopolední havárie v Hradci Králové

Problémy na silnicích nižších tříd

Silnice jsou zavřené především v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a na Vysočině. Jde o silnice druhých a třetích tříd, protože silničáři dávají přednost péči o dálnice a silnice prvních tříd.

Hraniční přechod v Harrachově do Polska je pro nákladní auta uzavřen od půlnoci kvůli kamiónům, které blokují dopravu v Desné. "Vzhledem k přetrvávající nepříznivé situaci na I/10 z Desné směrem na Kořenov je po dohodě s Policií ČR uzavřen do odvolání hraniční přechod Harrachov pro veškerou nákladní dopravu," uvedl Petr Šén, provozní ředitel společnosti Silnice LK, která spravuje silnice v Libereckém kraji. Přechod bude pro nákladní auta pravděpodobně zavřený až do pátku. Projedou jím jen osobní auta a autobusy.

Po téměř čtyřiadvaceti hodinách se pro kamiony podařilo otevřít silnici I/7 z Chomutova k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána v Ústeckém kraji. Zprůjezdnit se podařilo i další tři silniční úseky nižších tříd. „Uzavřených zůstává ještě pět horských silnic, na jejich zprůjezdnění pracujeme. Dokud ale budu foukat silný vítr, bude to obtížné,“ řekla Právu náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská.

Sněhová kalamita zavřela i některé vlakové trasy především na Vysočině a v Pardubickém kraji. České dráhy předpokládají, že většinu tras zprovozní do deváté hodiny ráno.

Sněhová kalamita zastavila provoz na železnici
KrajTraťNeprůjezdný úsek
LibereckýLiberec - Tanvald - Szklarska Poręba GórnaDolní Polubný - Harrachov
StředočeskýMladá Boleslav - MělníkMladá Boleslav hlavní nádraží - Mělník
Středočeský/PrahaSouhrnná doprava Praha - KolínPraha hlavní nádraží - Kolín
MoravskoslezskýFrýdlant nad Ostravicí - OstraviceFrýdlant nad Ostravicí - Ostravice
MoravskoslezskýKravaře ve Slezsku - ChuchelnáŠtěpánkovice - Chuchelná
MoravskoslezskýBohumín - Čadca, Dětmarovice - Petrovice u KarvinéČadca - Návsí (Nawsie)
MoravskoslezskýValšov - RýmařovValšov - Rýmařov
MoravskoslezskýOlomouc - Opava východBruntál - Valšov
ZlínskýHranice na Moravě - StřelnáHranice na Moravě - Střelná
VysočinaŽďár nad Sázavou - Nové Město na Moravě - TišnovBystřice nad Pernštejnem - Nové Město na Moravě
Jihočeský/VysočinaKostelec u Jihlavy - SlavoniceSalavice - Dačice, Kostelec u Jihlavy - Telč

Zavřená D2

Nehoda tří kamiónů uzavřela v noci i tah na Slovensko D2 ve směru z Brna do Břeclavi. Nehoda se stala v deset hodin večer a silnice byla zprůjezdněna ve tři hodiny ráno.

Osobní auta mohla uzávěru objet, nákladní musela počkat a tvořila dlouhou kolonu.

Už ve středu sníh doprovázený silným větrem a jím zapříčiněné nehody na celé odpoledne a večer zavřely rychlostní silnici R35 mezi Olomoucí a Ostravou. Provoz byl obnoven večer a následky nehod se likvidovaly celou noc.

Silnice R35 se změnila v zasněžené parkovištěVideo: HZS Olomouckého kraje

Půl dne stála i D1 kvůli sérii hromadných nehod na Vysočině. Vytvořila se kolona dlouhá 30 kilometrů. Řidiči uvízli na mnoho hodin. [celá zpráva]

Anketa

Ztížil vám sníh v posledních dnech cesty autem?
ano, dokonce jsem uvízl/a
20,2 %
ne, měl/a jsem štěstí
66,9 %
ve sněhu a mraze nejezdím
12,9 %
Celkem hlasovalo 28756 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám