Hlavní obsah

Starosta kritizovaný pro opilecké nemravnosti svůj post uhájil

Právo, Miroslav Homola
Brno

Podle předpokladů skončilo ve čtvrtek zasedání zastupitelstva městské části Brno-Tuřany, které opoziční zastupitelé svolali za jediným účelem. Snažili se odvolat 47letého starostu Aleše Jakubce (ČSSD), jenž se údajně už víckrát na veřejnosti opil, byl vulgární a měl se chovat dotěrně k ženám.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Starosta Brna - Tuřan Aleš Jakubec (ČSSD)

Článek

Extempore se odehrálo v lednu na plese, kdy opilého prvního muže z radnice někdo natočil na mobilní telefon.

Při mimořádném zasedání, jež se konalo za značného zájmu občanů, kteří se ale nemohli do nesmyslně, nebo možná zcela záměrně zvolené malé místnosti vůbec vejít, se starosta nejprve omluvil. Svůj stručný omluvný projev ukončil tím, že věc už považuje za vyřízenou.

Vzápětí se hlasovalo o schválení průběhu zasedání. Koaliční většina však dosáhla toho, že program schválen nebyl, a tak vlastně ani na projednávání hlavního bodu – tedy zhodnocení dosavadní činnosti starosty, vůbec nedošlo.

Zklamaní opozičníci, ale hlavně veřejnost starostu vyprovodila výkřiky, které mu provolávaly hanbu. Muž, který se podle místních do Tuřan přestěhoval zcela účelově pouhý měsíc před volbami, pak z místnosti zmizel, aby se posléze zavřel ve své kanceláři. Své jednání nemínil dál vysvětlovat ani voličům, ani médiím. Jediný rozhovor poskytl ČT, ostatní striktně odmítl a z úřadu doslova utekl.

„Budeme nyní využívat každé příležitosti, abychom bod programu na jednání prosadili. Takového starostu tady prostě nechceme. Hodně lidí se za něho stydí,“ uvedl za opozici Antonín Tůma (ODS).

V Tuřanech, které jsou nejen kvůli brněnskému letišti velmi důležitou čtvrtí města, tvoří koalici ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. V opozici působí ODS, TOP 09 a Sdružení pro Tuřany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám