Hlavní obsah

Kotrouš nesl 200 000 z úplatku někomu na pražský magistrát

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě stě tisíc korun, které dnes stíhaný ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš údajně obdržel jako první úplatek několik dnů ještě před svým listopadovým zadržením, se nevypařilo neznámo kde. Právo zjistilo, že Kotrouš, kterého už v té době monitorovala policejní sledka, zamířil i s penězi krátce po jejich převzetí do budovy pražského magistrátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše. Putuje do vazby.

Článek

Za kým šel, proč a o čem jednal, zatím není jasné, nicméně z úřadu podle informací Práva už odešel bez nich.

Policistům se tedy sledovaný úplatek ztratil z dohledu, nicméně vědí místo zmizení. U koho peníze skončily, to detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zjišťují.

Mluvčí útvaru Pavel Hanták nové informace Práva odmítl jakkoli komentovat s tím, že by to mohlo narušit probíhající vyšetřování.

Nicméně už krátce po zadržení Kotrouše 25. listopadu i s dalším údajným úplatkem, tentokrát ve výši 150 tisíc korun za zakázku na servis aut městské policie, se v médiích objevily informace, které potvrzují nynější zjištění Práva.

Policisté totiž začali pátrat mezi úředníky magistrátu a někteří z pracovníků radnice museli projít speciálním testem na odhalování chemikálií na rukou.

Důvodem byla skutečnost, že předem označené bankovky byly zřejmě napuštěné barvou, která se přichytí na kůži.

Testy byly u všech negativní, takže je vyloučené jakékoli přijetí peněz
tajemník primátora Bohuslava Svobody

Radnice: Všichni testem prošli

Právo v pondělí oslovilo pražský magistrát, aby se jeho zástupci mohli k novým zjištěním vyjádřit.

„Je to lež, pan Kotrouš v den, kdy měl převzít tu první částku, s těmi penězi na magistrát rozhodně nepřišel. V ten den na magistrátu podle našich informací vůbec nebyl,“ řekl v pondělí Právu osobní tajemník primátora Bohuslava Svobody Marek Hanč.

Potvrdil ale, že policie testovala zhruba třicet zaměstnanců radnice kvůli možným stopám po barvě z bankovek.

„Výsledky jsou takové, že nikdo z těch lidí do kontaktu s bankovkami nepřišel, testy byly u všech negativní, takže je vyloučené jakékoli přijetí peněz,“ poznamenal Hanč.

Právě jeho a poradce Martina Grmela označil Kotrouš podle České televize za osoby, které věděly o manipulacích se zakázkami na pražském magistrátu a Hanč prý i o možných provizích za zakázky autooprav.  Televize vycházela z nahrávky, kterou se šéfem strážníků pořídil hlavní svědek Josef Jíša, majitel servisu. Hanč už dříve tyto spekulace odmítl.

Za informacemi Práva vidí cílenou kampaň proti svému šéfovi před blížícími se volbami na předsedu pražské ODS.

„Vše je zneužití celé věci před volbou předsedy pražské ODS. Celá věc je v šetření policie, počkejme na její závěry,“ vzkázal k tomu včera prostřednictvím své mluvčí Terezy Krásenské primátor Svoboda.

Úplatky na splátky?

Zmíněných celkem 350 tisíc však byl jen začátek. Šéf strážníků si podmiňoval další spolupráci se servisem Jíša celkovou částkou 1,5 miliónu korun a tuto částku měl Jíša Kotroušovi údajně postupně uhradit v několika splátkách.

Po převzetí druhé z nich státní policie ředitele strážníků zadržela, když si předtím předání úplatku nahrála. Kotrouš je nyní kvůli hrozbě ovlivňování svědků ve vazbě a hrozí mu až dvanáct let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze zatkli šéfa městské policie

Policie zadržela šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše. Je podezřelý z přijetí úplatku. Zákrok provedla zásahová jednotka. Informoval o tom server...

Výběr článků

Načítám