Hlavní obsah

Na Česko udeřily neobvyklé zimní bouřky

Právo, Novinky, vm, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od čtvrtečního večera přes Českou republiku přecházela výrazná studená fronta, jejíž součástí byly i v zimě neobvyklé bouřky. Fronta do rána postoupila nad Slovensko, informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Při přechodu studené fronty se zimními bouřkami překvapivě nechumelí, ale prší.

Článek

Okolo deváté hodiny večerní se fronta nacházela nad Krušnými horami, rychle postupovala směrem k jihovýchodu doprovázená silným nárazovým větrem. Při přechodu fronty překvapivě nechumelí, ale prší.

Letecká meteorologická služba večer vydala výstrahu SIGMET, uvedl Dvořák. Ta obecně popisuje specifický jev počasí, který může ovlivnit bezpečnost letů.

Přijdou mrazy a sníh

Od pátku až do čtvrtka příštího týdne by Česko měly zasáhnout mrazy a sněžení. Do neděle to pak bude i pořádně foukat.

„Zdá se, že konečně se dočkáme zimy i v nížinách. Jestliže ve čtvrtek bylo až deset stupňů tepla, v pátek denní teploty budou jen v rozmezí 0 až 4 stupně,“ řekla Právu ve čtvrtek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu. Důvodem velkého ochlazení je právě přechod studené fronty. Za ní k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu. To potrvá až do čtvrtka příštího týdne.

V pátek se očekává sněžení, na horách napadne až 15 centimetrů, v polohách nad 300 metrů pět centimetrů. Bude vát silný vítr, který na horách může vytvářet sněhové jazyky, závěje a v nižších polohách náledí. Tato výstraha meteorologického ústavu platí až do neděle.

O víkendu se ještě více ochladí a také bude vát silný vítr. Na horách i v nížinách se očekávají sněhové přeháňky. V noci teploty poklesnou na 1 až -3 stupně, odpolední vystoupí na 0 až 4 stupně.

V neděli v noci rtuť klesne na -2 až -6 a denní teploty budou v rozmezí -3 až 1 stupeň Celsia.

Od pondělí do středy příštího týdne denní teploty zůstanou prakticky beze změny jako v neděli, jen noční poklesnou na -4 až -8, na horách a v místech s vyjasněním až -13 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám