Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj dostane další čtyři miliardy korun na zlepšení ovzduší

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Další čtyři miliardy korun poputují na sever Moravy a Slezska na zlepšení kvality zdejšího ovzduší. Právo o tom ve čtvrtek informoval ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Centrum Ostravy

Článek

„V rámci Akčního plánu na letošní rok bude vypsána nová výzva pro Moravskoslezský kraj s celkovou alokací čtyř miliardy korun. Peníze budou určeny na projekty velkých průmyslových podniků, které se na znečišťování ovzduší v regionu podílejí největší měrou. Při bodovém ohodnocování jednotlivých žádostí o podporu bude přihlíženo k projektům, které počítají s investicí do nových technologií a ne do pouhého udržování při životě stávajících provozů,“ sdělil ministr Právu s tím, že tyto peníze vyjednala vláda v Bruselu pro zlepšení ovzduší v tomto regionu.

„Mimořádné na tom je to, že průmyslové firmy budou moci zažádat o dotaci až devadesátiprocentní, což dosud nebylo možné,“ líčil Chalupa. Do Moravskoslezského kraje tak dorazí po takzvaných Drobilových 4,5 miliardách na zlepšení ovzduší další nové finanční prostředky.

Spolupráce s polskou stranou

Výzva na získání peněz z nové čtyřmiliardové dotace bude vypsána v nejbližší době. Ministerstvo přesný termín ještě nezveřejnilo. Zároveň na čtvrteční pracovní skupině v Třinci náměstci ministerstva životního prostředí informovali o dalších připravovaných dotačních programech pro zdejší region.

Například na ozdravné pobyty dětí, jednat se také bude o nakupování čističek vzduchu pro mateřské a základní školy. Ministr dále uvedl, že v rámci Akčního plánu se pracovní skupina pokusí v letošním roce společně s Polskem dohodnout na velkém mezinárodním projektu na snižování emisí z významných zdrojů na obou stranách hranice. Do konce roku má být předložen Evropské komisi k posouzení.

Reklama

Výběr článků

Načítám