Hlavní obsah

Češi žijí u hlučných silnic, rachot aut leckde trápí až čtvrtinu obyvatel

Novinky, jas

V největších českých a moravských městech, jmenovitě v Praze, Brně a Ostravě, žije deset procent lidí v oblastech, kde jsou překračovány hlukové limity. V některých menších obcích se jedná až o čtvrtinu obyvatel. I to je jeden ze závěrů zprávy o kvalitě životního prostředí v České republice za rok 2010, kterou ve středu schválila vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

"V některých obcích je nadměrným hlukem, který pochází hlavně ze silniční dopravy, zatížena i víc než čtvrtina lidí, což ovlivňuje kvalitu života v těchto obcích a komplikuje jejich další rozvoj," konstatuje zpráva, kterou kabinetu předložil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Dáno je to především tím, že ve vesnicích a malých městech stojí část domů hned u frekventovaných silnic.

"V okolí hlavních silnic, kde je nadměrný hluk, žije v ČR v průměru cca 600 lidí na 1 kilometr komunikace, což je zhruba dvojnásobná hodnota, než je průměr zemí Evropské unie. Resort v této souvislosti připravuje s ministerstvem zdravotnictví nový protihlukový  zákon.

Hluk na ulici 5. května v PrazeVideo: Novinky

Čističek je dvakrát více než před deseti lety

Materiál připomněl i to, že se v roce 2010 se meziročně zhoršila kvalita ovzduší. Na vině byly jednak klimatické poměry, ale i průmyslová zátěž. Tu na severu Moravy, kde je situace dlouhodobě nejhorší, ovlivňují i emise z Polska.

Pozitivní je naopak snížení energetické náročnosti hospodářství, která se od roku 2000 snížila o 22 procent. Příznivé dopady má i masivní budování kanalizací, jejichž délka za posledních deset let narostla o 89 procent. Dvakrát více je i čističek odpadních vod.

Anketa

Máte pocit, že je v okolí vašeho bydliště hlučno?
ano, bydlím u frekventované silnice
34,5 %
jen občas
23,6 %
ne, žiju na klidném místě
41,9 %
Celkem hlasovalo 10229 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám