Hlavní obsah

Okamura na Hrad? ČSSD se lekla, že z přímé volby bude šaškárna

– Praha
Právo, Jiří Ovčáček

Poslanci už posvětili přímou volbu prezidenta, nejistota ale panuje v Senátu. Podle šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy situaci ztěžují obavy, že se z přímé volby stane „mediální šaškárna“. Poukázal na úvahy o kandidatuře viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury.

Foto: Archiv, Právo

Tomio Okamura

Článek

Jeho jméno je příkladem toho, že přímá volba by mohla zlákat ke kandidatuře například televizní celebrity, politicky nečitelné kandidáty nebo populistické zájemce.

Když si člověk přečte, že prezidentem by měl být pan Okamura, zhoršuje nám to podmínky pro vyjednávání přímé volby
Petr Vícha, předseda senátorského klubu ČSSD

Vícha v úterý Právu řekl, že členové Senátu rozhodují samostatně, často bez ohledu na své stranické barvy.

„Lidé se budou rozhodovat sami podle sebe. Řeknu na rovinu, když si člověk přečte, že prezidentem by měl být pan Okamura, zhoršuje nám to podmínky pro vyjednávání přímé volby. Protože se tak trošku z toho dělá mediální šaškárna. A teď nic proti němu, abych nebyl špatně pochopen,“ dodal Vícha.

Senátoři navíc neprojednají ústavní změnu v polovině ledna, jak se předpokládalo, ale až v únoru. Tím nastane další zpoždění. Přímá volba by sice nebyla ještě ztracena, ale čas do volby předpokládané na začátek roku 2013 se zase zkrátí. Navíc prováděcí zákon k přímé volbě ještě neprojednala ani vláda.

„Hlasy soc. dem. stačit nebudou“

Vícha uvedl, že většina senátorů ČSSD bude pro přímou volbu. Zároveň ale upozornil, že hlasy soc. dem. stačit nebudou.

„Jsem přesvědčen, že pro přímou volbu budou hlasovat minimálně tři pětiny členů senátorského klubu. Ale je jasné, že musí dát hlasy i členové ostatních politických klubů,“ sdělil Vícha Právu.

Soc. dem. má 41 senátorů, což je většina z 81 členů komory. Zatímco ve Sněmovně je třeba k přijetí ústavního zákona třípětinové většiny všech poslanců, v případě horní komory je to stejná většina přítomných senátorů.

Pokud by tedy někteří senátoři opustili sál, mohli by tak přijetí zákona umožnit. Při plném obsazení 81 členů komory je třeba 49 hlasů. Kdyby přímou volbu podpořily tři pětiny soc. dem. z jedenačtyřicetičlenného klubu, bylo by to jen 24 hlasů, takže by bylo třeba „dodat“ dalších 25 z dalších stran. A to je nejisté, vzhledem k odporu části ODS, TOP 09 i lidovců.

Šéfka senátorů TOP 09 se zdrží

Senátorský klub ČSSD se podle Víchy se zástupci dalších stran o postoji k přímé volbě baví. V této souvislosti Vícha poukázal právě na odpůrce.

„Vím, že paní senátorka Paukrtová, předsedkyně klubu TOP 09, je zásadně proti přímé volbě. Pan předseda klubu ODS Svoboda říká, že věří, že tři pětiny ze svého klubu dá,“ uvedl.

Paukrtová na dotaz Práva své negativní stanovisko potvrdila. „Tak, jak je to v tuto chvíli nastaveno, mi připadá, že to není úplně v souladu se systémem parlamentní demokracie,“ sdělila Paukrtová, která se při hlasování spíše zdrží.

Podle Víchy se proti přímé volbě silně vyslovuje i místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), což může mít vliv na rozhodování dalších členů horní komory.

„V Senátu je velmi vážený člověk, pan Pithart, který je ústavní právník, rozumí té záležitosti, je zásadně proti přímé volbě, má pro to své odborné argumenty. A samozřejmě on určitě přesvědčí také pár senátorů, že to je řešení, které nyní podléhá mediálnímu vlivu a špatné zkušenosti z minulé volby,“ poukázal Vícha.

Pithart žádá změnu

Pithart na dotaz Práva upřesnil, že nebude hlasovat pro návrh, který schválila Sněmovna. Vadí mu, že toto znění neobsahuje nápad ČSSD, aby při jmenování členů bankovní rady České národní banky prezidentem byl nutný souhlas Senátu. „Nechápu, proč od toho soc. dem., která na tom správně trvala, ve Sněmovně ustoupila,“ podotkl.

Pithart také žádá usnadnit možnost odvolání prezidenta. „Pakliže by se ty změny opravily, tak se prostě uvidí,“ dodal. Je přitom otázkou, zda může Senát vrátit Sněmovně ústavní zákon s pozměňovacími návrhy. Názory politiků se různí. Přehlasovat se ale komory nemohou.

Ani v klubu ODS není situace jednoznačná. Senátor Jaroslav Kubera (ODS): „Zatím jsem neslyšel žádné důvody pro přímou volbu, kromě toho, že veřejnost si to přeje.“

Navíc projednání přímé volby se odsouvá. Loni v prosinci Vícha uvedl, že by se Senát mohl zákonu věnovat v polovině ledna. To se ale nestane.

„Předpokládám, že plénum Senátu bude 11. ledna, ale to má pevně zařazené body, které byly projednané Sněmovnou v prosinci a my je musíme do třiceti dnů projednat,“ upozornil Vícha.

Přímá volba by podle něj měla přijít na pořad v únoru. Ústava neuvádí žádnou lhůtu, do které musí senátoři ústavní zákon projednat.

Motorem pro překonání rozporů v Senátu může být obava stran, aby některé z nich nezůstal v rukou černý Petr v podobě obvinění z krachu nového způsobu volby. „Bude je před sebou tlačit ten pocit, kdo to vlastně pokazil,“ řekl Kubera s tím, že pokud by senátoři hlasovali podle svého vědomí a svědomí, tak by se v klubu ODS i ČSSD většina nenašla.

Přímá volba se probírala včera i na novoročním obědě prezidenta Václava Klause s šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a předsedkyní Sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). „Diskutovali jsme o výhodách, nevýhodách, rizicích a já jsem sdělil odhad, že v Senátu ten návrh projde,“ řekl poté Štěch.

Anketa

Dokážete si představit Tomia Okamuru jako prezidenta České republiky?
Ano
65,6 %
Ne
34,4 %
Celkem hlasovalo 57079 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám