Hlavní obsah

Clintonovi potvrdili účast na Havlově pohřbu, dorazí i Cameron

Praha

Bývalý prezident USA Bill Clinton se svou chotí, ministryní zahraničí Hillary Clintonovou ve středu potvrdili, že v pátek přiletí do Prahy, aby se naposledy rozloučili s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Přiletí s nimi i její předchůdkyně Madeleine Albrightová. Informovala o tom Havlova tajemnice Sabina Tančevová. Svou účast potvrdil také britský premiér David Cameron.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová

Článek

Americká delegace bude zřejmě čtyřčlenná, kromě Clintonových a Albrightové na pohřeb na Pražský hrad přijde i americký velvyslanec Norman Eisen. Speciál přistane v ČR mezi 10:00 a 11:00, odletět by měl kolem 15:00.

Hrad kvůli velkému zájmu o Havlův pohřeb v zahraničí povolil maximálně dvoučlenné delegace, ale v případě USA zřejmě povolil výjimku.

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Bill Clinton

Celkem kancelář zesnulého bývalého prezidenta rozeslala 316 pozvánek přátelům Václava Havla a jeho rodiny, každá je pro dvě osoby. Pohřbu se zúčastní též například zpěvačka Suzanne Vega. Hudebník Lou Reed se omluvil.

Čtěte také:

Mezi smutečními hosty ze zahraničí na pátečním pohřbu prezidenta Václava Havla nebude chybět ani francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Z Německa se očekává příjezd kancléřky Angely Merkelové či prezidenta Christiana Wulffa. Svoji účast nahlásili také slovenský prezident Ivan Gašparovič s premiérkou Ivetou Radičovou, rakouský prezident Heinz Fischer, polský exprezident Lech Walesa a s ním současná hlava státu Bronislaw Komorowski nebo premiér Donald Tusk, slovinský prezident Danilo Türk, či jeho gruzínský kolega Michail Saakašvili. Spekuluje se také o účasti izraelského prezidenta Šimona Perese.

Výběr článků

Načítám