Hlavní obsah

Poslanci uctili Havla minutou ticha, ze záznamu zazněl i jeho hlas

Právo, Novinky, ada, nig, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Již většina poslanců v úterý připojila svůj podpis do kondolenční knihy umístěné ve sněmovním kuloáru. Kniha je zde umístěna od devíti hodin, přičemž od deseti hodin si poslanci vzpomínkovou akcí připomínají význam zesnulého prezidenta Václava Havla. Jednání zahájili minutou ticha.

Článek

Jako první se do knihy podepsala předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a místopředsedkyně Kateřina Klasnová (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09). Poslední z místopředsedů - Lubomír Zaorálek (ČSSD) se z úterního jednání omluvil kvůli své zahraniční cestě.

Následně se před stolkem s kondolenčními listinami vytvořila fronta. Přítomní zákonodárci na jednání dorazili vesměs v černém. Havlova fotografie je umístěna i v čele jednacího sálu. Prostory Sněmovny zdobí smuteční květinová výzdoba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) podepisuje ve Sněmovně kondolenční knihu k úmrtí prezidenta Václava Havla

Němcová zahájila jednání připomínkou citací z proslovů, které před poslanci Havel v minulosti přednesl. Zmínila například postoj k rozdělení Československa či kritický pohled na práci Sněmovny, která skrze množství přijímaných norem často znepřehledňuje povědomí a orientaci lidí v českém právním řádu. Ze záznamu zazněl i Havlův hlas a česká státní hymna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sněmovna uctila památku prezidenta Václava Havla.

"Vážený pane prezidente, děkujeme Vám," uzavřela své vystoupení předsedkyně Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV) podepisuje ve Sněmovně kondolenční knihu k úmrtí prezidenta Václava Havla

Kondolenční listiny může na mnoha místech v úterý podepisovat i široká veřejnost. Jedno z pietních míst vzniklo na Pražském hradě v přízemí Carolova křídla na prvním nádvoří. V úterý bude otevřeno do 20 hodin.

Rakev s ostatky prezidenta Havla je zatím umístěna v centru Pražská křižovatka, kam se mohou lidé přijít poklonit památce zesnulého. Ve středu bude rakev s vojenskými poctami převezena do Vladislavského sálu Pražského hradu. V pátek se v katedrále svatého Víta uskuteční pohřeb.

Od středy do pátku bude v ČR vyhlášen státní smutek.

Výběr článků

Načítám