Hlavní obsah

Na pohřeb Václava Havla přijedou hlavy států, zřejmě i Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na úmrtí Václava Havla reagovala řada světových státníků nejen slovy o hlubokém zármutku nad ztrátou významného politika či přítele, ale i příslibem účasti na státním pohřbu. Ten se má uskutečnit v pátek v poledne v chrámu sv. Víta na Pražském hradě.

Foto: Profimedia.cz

Prezident USA Barack Obama s Václavem Havlem při setkání v roce 2009

Článek

Z USA by měla dorazit ministryně zahraničí Hillary Clintonová se svým manželem, bývalým prezidentem Billem Clintonem. Úplně vyloučeno není podle dosavadních informací zatím ani to, že by se v Praze mohl objevit také americký prezident Barack Obama. Ve hře by mohla být i účast amerického viceprezidenta Joea Bidena.

Z Německa by měla přijet buď kancléřka Angela Merkelová, nebo prezident Christian Wulff. Naopak potvrzena už je účast rakouského prezidenta Heinze Fischera, řekl mluvčí rakouského velvyslanectví v Praze Christian Autengruber.

Zatím není známo přesné složení polské delegace. "Jsme v kontaktu s kanceláří prezidenta Bronislawa Komorowského i s úřadem premiéra Donalda Tuska," uvedl mluvčí polské ambasády Jerzy Dziewiec. Přicestovat by mohli nakonec ale oba státníci.

Výběr článků

Načítám