Hlavní obsah

Čína Havlovu smrt zasklila, Kreml mlčí

• Aktualizováno

Zatímco jinde ve světě znamená úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla událost číslo jedna, v Rusku a Bělorusku zprávu přijala oficiální místa zdrženlivě. Zato disidenti a opozice se k Havlovu odkazu znají. V Číně poskytla vládní agentura v neděli jen stručnou informaci o úmrtí českého bývalého prezidenta.

Foto: ČTK

Václav Havel na snímku z 10. prosince 2011 při setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou

Článek

Kreml v neděli zatím Havlovo úmrtí nekomentoval. Michail Fedotov, šéf prezidentské rady pro rozvoj občanské společnosti a lidská práva, označil v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti českého exprezidenta „nejen za symbol odporu proti komunistické totalitě, ale i symbol úspěšného přechodu z tohoto režimu a vybudování demokratické společnosti“. „Byl velkým občanem své země,“ řekl Fedotov. Oficiální místa přímo v Kremlu ale Havlovo úmrtí zatím nekomentovala.

Za čestného muže a statečného bojovníka označil Havla šéf ruské liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij. S Havlem se znal osobně a jeho úlohy v české i evropské politice si vysoce cenil. „Byl to čestný člověk, který se nikdy nikoho nebál a věnoval svůj život osvobození svého národa od totalitního režimu,“ řekl Javlinskij na sjezdu své strany v Moskvě, kde zároveň oznámil kandidaturu na post příštího ruského prezidenta.

Z ruských médií oznámil smutnou zprávu z Česka jako jeden z prvních opoziční list Novaja gazeta. „Zemřel jeden z nejvýraznějších evropských politiků z období po pádu Berlínské zdi,“ napsaly noviny.

Před deseti dny Novaja gazeta zveřejnila článek Václava Havla, který byl možná posledním komentářem bývalého českého prezidenta publikovaným v zahraničním tisku. „Nejhorší ze všeho je občanská lhostejnost a apatie, je třeba neustále se domáhat svých občanských práv a svobod,“ napsal tehdy Havel v komentáři k situaci v Rusku po parlamentních volbách.
„Pokud není zaručena občanská důstojnost, pokud politická moc ovládá justici, média a manipuluje výsledky voleb, pak o žádnou demokracii nejde,“ zdůraznil. Mimoto také Havel uvedl, že v Rusku žádná demokracie není.

RIA: Rusko bylo pro Havla fackovacím panákem

Smrt Havla přijali v Česku s bolestí, ale nikoli tragicky, za svůj život tento neobvyklý člověk dosáhl prakticky všech cílů, které si v době svého mládí vytkl, napsal v neděli v nekrologu k Havlově úmrtí komentátor ruské státní agentury RIA Novosti Dmitrij Babič.

Smyslem a cílem Havlova života byla svoboda volby, píše dále. Dnes ji Češi i jejich sousedi mají, navíc mají v genech silně založenou obranu před komunistickou demagogií. Právě tak Havel chápal svobodu, tak prolínala celou jeho životní zkušeností.

Rusko hrálo v jeho morálních hodnoceních trvale roli fackovacího panáka. Havel se plně postavil na stranu (gruzínského prezidenta Michaila) Saakašviliho v gruzínských událostech roku 2008, postavil se proti hypotetickému členství Ruska v NATO a Evropské unii, ve svých projevech nejednou odmítal považovat Rusko za evropskou zemi. V roce 1999 Havel podpořil bombardování Jugoslávie silami NATO a nepřijal pozitivní roli (bývalého ruského premiéra Viktora) Černomyrdina při hledání kompromisu.

V Bělorusku se k Havlovu úmrtí vyjádřila jedna z hlavních disidentských skupin, která odvozuje svůj název od Charty 77, jejímž byl český exprezident zakladatelem. Odešel člověk, kterého bylo možné označit nejen za svědomí národa, ale za zosobnění cti celého světa, napsala na svém webu běloruská Charta 97.

„Václav Havel stál vždy na straně běloruské demokratické veřejnosti, vyzýval ke změnám v naší zemi a tvrdě a zásadově kritizoval Lukašenkův režim. Mnoho let byl rovněž patronem běloruského Svobodného divadla,“ připomněl web Havlovu podporu volnému sdružení běloruských umělců, kteří se stavějí do opozice proti Lukašenkově režimu.

Havel byl český prezident, vědí už v Číně

Čínská státní zpravodajská agentura Nová Čína zařadila zprávu o Havlově skonu až na třetí místo. Na první místo upřednostnila zprávu o turné místní popové hvězdy, druhá pozice patřila Obamovi, který podepsal dokument o ukončení války v Iráku.

Večerní vzpomínková akce na Václavském náměstíVideo: Novinky

V článku bez fotografie s titulkem „Zemřel český exprezident“ se však čtenář nedoví nic o osobnosti a činech českého revolucionáře. „Havel se stal československým prezidentem v prosinci roku 1989 a po rozpadu Československa na Českou republiku a Slovensko působil od roku 1993 jako český prezident. V čele České republiky stál do roku 2003,“ uvedla pouze Nová Čína.

Číně byly aktivity Václava Havla trnem v oku, jelikož podporoval tamější disidentská hnutí a komunistický režim nahlas kritizoval. Jeho nejlepším přítelem byl navíc tibetský duchovní vůdce dalajláma, který je pro totalitní režim úhlavním nepřítelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám