Hlavní obsah

Z pražské MHD saje peníze organizovaná skupina, tvrdí protikorupční fond

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedmnáct haléřů z provize za každou jízdenku odebrané pražským dopravním podnikem (DP) se měnilo v milióny na účtu lobbisty a podnikatele Ivo Rittiga, označovaného za kmotra. A nejen z jízdenek, další peníze Rittig dostával za nákup pohonných hmot dopravce či za náhradní díly pro tramvaje. Mezi lednem 2007 a únorem 2008 inkasoval asi 73 miliónů korun.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (vpravo) má údajně značný vliv na místopředsedu ODS Petra Bendla a pražskou ODS

Článek

Vyplývá to z dokumentů, o nichž informoval Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci.

Rittig má totiž smlouvu o spolupráci se společností Cokeville Assets, které provizi platila společnost Neograph dodávající jízdenky a patrně i další firmy.

„Smlouva je koncipována tak, že žádné plnění ze strany Ivo Rittiga nemusí vlastně být,“ řekl Randák. Cokeville Assets reprezentovaný Peterem Kmetěm, měl Rittigovi posílat asi 160 tisíc eur (zhruba čtyři milióny korun) a 40 procent ze zisku.

Někteří lidé z dopravního podniku podle Randáka o provizi patrně vědět museli. Ve shodě měli „velmi pravděpodobně“ jednat Kmeť, jednatel Neographu Jan Janků, ekonomický náměstek DP Ivo Štika a zástupci advokátní kanceláře Šachta & Partners. Ta pracovala pro DP, sídlí však na stejné adrese jako Cokeville Assets, a jejími klienty byly i další firmy zainteresovaných lidí.

Marek Stubley z Šachta & Partners tvrdí, že kancelář hájila výhradně zájmy DP. Ekonomický šéf DP Štika na otázku Práva, zda o provizi věděl, přímo neodpověděl.

„Ze získaných informací lze vyslovit domněnku, že účastníkům bylo známo, že zprostředkovatelská smlouva je uzavírána za účelem vyvedení finančních prostředků z DP,“ tvrdí fond.

Randák dodal, že se jako nepravdivé ukazuje tvrzení bývalého šéfa DP Martina Dvořáka, že podnik, jehož jediným vlastníkem je město, o vztahu Neographu ke Cokeville Assets zprávy neměl. Obchodní ředitel Neographu Vladimír Sitta mladší hodlá Randákovy poznatky využít i ke své právní obraně. V kauze už padlo mnoho trestních oznámení.

Svoboda podá trestní oznámení

Fond chce poskytnout získané informace o vyvádění peněz z rozpočtu DP pražskému magistrátu a primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). Ten v úterý řekl, že ještě závěry nezná, stejně jako Ivo Rittiga, jehož prý v životě neviděl a nezná. „V okamžiku, kdy budu mít materiály, které budou zakládat podezření z trestného činu, předám je orgánům činným v trestním řízení,“ řekl Svoboda. Stejně to vidí jeho dopravní náměstek Josef Nosek: „Kdyby byl náznak podezření, dali bychom podnět.“

„Okolo celé kauzy je řada nevyjasněných otázek, na které město musí co nejdříve znát odpověď. Samozřejmostí bude také jasné vyvození odpovědnosti v případě, kdy se prokáže selhání ze strany vedení podniku,“ řekl Svoboda.

Rittig je v médiích spojovaný s ODS, například s bývalým středočeským hejtmanem a nynějším ministrem zemědělství Petrem Bendlem. Podle některých informací je spolumajitelem obchodů s luxusním zbožím v centru Prahy.

Smlouvy skončily

Zmiňovanou smlouvu mezi DPP a Neographem obě firmy minulý týden ukončily. Před dvěma týdny to navrhl sám Neograph. Přiznával, že výroba jízdenek je dvojnásobně předražená.

Smlouvu před čtyřmi lety za Neograph uzavřel předseda představenstva Jan Janků, který je padesátiprocentním akcionářem firmy. Zveřejnění kauzy a ukončení smlouvy je zřejmě důsledkem sporů mezi Vladimírem Sittou a Janků.

DP podle mluvčí Ilony Vysoudilové stále trvá na svém. „Management DPP nevěděl o existenci smlouvy mezi Neographem a Cokeville Assets,“ uvedla v prohlášení Vysoudilová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám