Hlavní obsah

ČSSD chce ztrestat Bártu za vztyčený prostředníček

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor obdržel ve středu návrh na zahájení disciplinárního řízení proti šéfovi poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítu Bártovi. Návrh podali poslanci ČSSD Jan Hamáček a Roman Sklenák kvůli jeho hanlivému gestu a výroku během jednání ve Sněmovně.

Článek

Bárta se měl provinit tím, že při hlasování ve Sněmovně zvedl ruku se vztyčeným prostředníčkem. Pobouřil tak sociální demokraty, kteří si obscénní gesto vztáhli na sebe.

Ostatně za poslední tři roky už ho nejednou viděli. Jednou jim prostředník při jednání dolní komory ukázal expremiér Mirek Topolánek (ODS), podruhé jím počastoval Miroslav Kalousek (TOP 09) Davida Ratha (ČSSD).

Bárta se však brání, že k vulgárnímu gestu došlo bezděčně. Podle svých slov vztyčil prst mimoděk, nepamatoval si však proč. Připsal to na vrub vleklým několikadenním obstrukcím, z nichž byl už neformální lídr VV po probdělých nocích unaven, až nevěděl, co dělá.

Člen mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) již dříve Právu sdělil, že výbor bude mít k dispozici video, na kterém je Bárta s prostředníkem zachycen.

Může přijít o měsíční plat

ČSSD se nelíbilo ani Bártovo srovnání včel a poslanců. "Včely mají med, neboť mají královnu. My máme prd, protože máme parlament,“ uvedl poslanec při jednání, které provázely obstrukce poslanců sociální demokracie. Podle předchozích vyjádření ČSSD tím Bárta ukázal svůj vztah k parlamentní demokracii.

Bártovi může být za jeho projevy nařízena omluva, nebo vyměřena pokuta až ve výši jednoho měsíčního poslaneckého platu. V jeho případě jde bez náhrad o 83 300 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám