Hlavní obsah

Bártův vztyčený prostředník zamíří před imunitní výbor

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Jan Hamáček (ČSSD) v úterý podle svých slov podá sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru podnět k zahájení disciplinárního řízení s šéfem poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítem Bártou. Ten počátkem listopadu hlasoval ve Sněmovně vztyčeným prostředníčkem.

Článek

„Čekal jsem ještě na kolegu (Romana) Sklenáka, který byl očitým svědkem,“ sdělil Hamáček Novinkám s tím, že podnět k výboru, který se mimo jiné zabývá chováním poslanců ve Sněmovně, podá v úterý. Poslanci ČSSD mají za to, že gesto bylo adresováno jim.

Sám šéf poslanců Věcí veřejných ale jakákoli nařčení okamžitě popřel: „Na opozici jsem neukazoval vulgární pozdrav. Nic takového si neuvědomuji. Pokud mne fotografové při něčem takovém nafotili, tak to je momentka, která toto symbolické gesto možná znázorňuje, ale ne proto, že bych něco takového ukazoval, ale proto, že jsem při gestikulaci či zdůraznění hovoru náhodou zvedl prst,“ uvedl v tiskovém prohlášení Bárta.

Hamáčkovo tvrzení potvrdil i jeho stranický kolega a předseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc. Nyní bude záležet na tom, zda se členové výboru shodnou na zahájení disciplinárního řízení.

„Osobně to budu doporučovat,“ řekl Tejc s tím, že očekává, že zbylí členové budou v této věci zajedno. Rozhodnout by se mohlo počátkem prosince.

Trestem může být omluva nebo jeden měsíční plat

Podle Tejce už je připraveno video, které zachycuje inkriminovaný moment a bude mít zásadní význam při rozhodování poslanců. „Bude nutné potvrdit slova Víta Bárty,“ řekl Tejc.

Podle něj může být Bártovi nařízena omluva, nebo mu bude vyměřena pokuta až ve výši jednoho měsíčního poslaneckého platu. V případě Bárty, který je šéfem poslaneckého klubu, jde bez náhrad o 83 300 korun.

Bártovo gesto zachytil fotograf Parlamentních listů v noci 3. listopadu, když poslanci absolvovali mnohahodinový obstrukční maraton ve Sněmovně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám