Hlavní obsah

Zeman: Babiš je nedůvěryhodný, nedodržel dohodu

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér a čestný předseda Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman v úterý označil za nedůvěryhodného podnikatele Andreje Babiše, který stojí za novým hnutím ANO 2011. Podle Zemana je důkazem nedodržení dohody při privatizaci Unipetrolu. Zemanovci také v úterý představili svůj program pro prvních 300 dní nové vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zeman na tiskové konferenci uvedl, že člověk, který působí v politice, má-li být dlouhodobě úspěšný, nesmí krást, nesmí podrážet a musí dodržovat uzavřené dohody. Následně se opřel do Babiše.

„Byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu. Konstatuji, že pan Babiš tuto uzavřenou dohodu nedodržel,“ prohlásil Zeman s tím, že je to podle něj přímý důkaz Babišovy nedůvěryhodnosti.

Vyšší daně krom léků a základních potravin

V Programu 300 zemanovci prosazují ponechání základních potravin a léků ve snížení sazbě DPH ve výši 10 procent, u ostatních produktů chtějí sazbu 25 procent. Ta by se měla týkat i knih a novin. Zeman soudí, že za návrhem na sníženou sazbou DPH pro tisk je zájem masových médií, aby nebyly zdraženy papírové noviny, vystavené konkurenci internetu.

Pokud jde o knihy, podle Zemana minimálně 50 procent z nich, které jsou vydávány, tvoří „naprostý škvár“. Snížená sazba by se podle něj týkala i pornografie. Čestný předseda poukázal na Dánsko, kde platí sazba DPH 25 procent, a vláda zde řeší situaci tím, že dává z rozpočtu výrazné dotace knihovnám.

ČSSD se učí od nás, tvrdí šéf SPOZ

SPOZ chce obnovit progresivní zdanění fyzických osob. Navrhuje u lidí s čtyřnásobkem průměrné mzdy sazbu 40 procent. Zemanovci také slibují, že budou prosazovat model sociálního státu skandinávského typu. Podle šéfa SPOZ Vratislava Mynáře neklade jeho strana takový důraz na sociální dávky a místo spotřeby se v programu soustředí na investice. „Občané nepotřebují dávky, ale potřebují především práci,“ doplnil první místopředseda Zdeněk Štengl.

Zemanovci prosazují i majetková přiznání. Zatímco ČSSD chce neprokázané příjmy zdanit 76 procenty, SPOZ navrhuje zabavení veškerého nelegálně nabytého majetku.

Podle Štengla návrh soc. dem. znamená, že zloděj uhradí z lupu 76 procent a zbytek si ponechá. „Na druhou stranu jsem rád, že se od nás velká soc. dem. vedená slabým předsedou učí,“ rýpl si pak Mynář.

Reklama

Výběr článků

Načítám