Hlavní obsah

Dobeš vyhodí úředníka, který zveřejnil údaje o romských studentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Josef Dobeš (VV) hodlá propustit úředníka, kvůli němuž unikl na internet seznam romských žáků, které ministerstvo finančně podpořilo. Na webu byly dostupné citlivé osobní informace těchto studentů. Dobeš neupřesnil, o koho se jedná. Uvedl však, že dotyčný pracovník se kvůli kauze zhroutil a je v pracovní neschopnosti, až se vrátí do práce, bude podle ministra propuštěn.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Jméno osoby, která je za únik informací odpovědná, Dobeš uvést nechtěl, nepotvrdil ani, zda se jedná o úřednici Martu Teplou, která ministra veřejně kritizovala kvůli řešení romské problematiky. Nedávno vystoupila proti podpoře předškolních dětí a jejich rodičů ze sociálně vyloučených lokalit a proti postupnému rozpouštění praktických neboli zvláštních škol. Poté na úřadě skončila.

Kvůli úniku informací už Dobeš podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Byl to záměr nebo hloupost? ptá se Dobeš

"Ta osoba je v pracovní neschopnosti, údajně se zhroutila, a já počkám, až bude uschopněna, a tu situaci budu řešit," sdělil Dobeš s tím, že úředníka či úřednici poté propustí. "Toto je velké faux-pas, které se nesmí opakovat. Já si jen hraju s myšlenkou, jestli je to záměr nebo to byla velká hloupost," dodal.

Seznam unikl na web ministerstva v pondělí, když na něj upozornila Česká televize, ministerstvo jej stáhlo. [celá zpráva]

Seznam obsahoval jména i přesné adresy celkem 895 romských žáků, které ministerstvo finančně podpořilo při studiu na středních školách. "Úřad pro ochranu osobních údajů zahajuje ve věci správní řízení pro podezření z porušení zákona o ochraně osobních údajů," sdělil David Pavlát z úřadu.

Foto: Novinky

Náhled tabulky, která se objevila na webu MŠMT

Podpora ministerstva je určena sociálně znevýhodněným dětem. Střední nebo vyšší odborná škola jim z těchto peněz platí třeba ubytování na internátu, obědy ve školní jídelně nebo školní pomůcky a pracovní oděvy na praktické vyučování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám