Hlavní obsah

Klaus vyznamenal odbojáře, vědce, umělce i mladíka, který utonul při záchraně kamaráda

Novinky, Luděk Fiala
Praha

Prezident Václav Klaus v pátek při příležitosti oslav 93. výročí vzniku samostatného Československa tradičně rozdával ve Vladislavském sále Pražského hradu nejvyšší státní vyznamenání. Oceněno bylo celkem 21 osobností. Prezident rozdal tři Řády Bílého lva, sedm Řádů TGM, deset Medailí Za zásluhy a jednu Medaili Za hrdinství in memoriam.

Článek

Prezident tradičně udílí čtyři druhy vyznamenání: Řád Bílého lva, Řád Tomáše Garrigua Masaryka, Medaili Za hrdinství a Medaili Za zásluhy. Řády jsou vyšší formou vyznamenání a prezident je propůjčuje, to znamená, že po smrti vyznamenané osoby se insignie vrací prezidentskému úřadu. Medaile jsou nižší formou vyznamenání a udělují se, po smrti vyznamenané osoby patří pozůstalým.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při projevu k oslavám 28. října před udílením nejvyšších státních vyznamenání

Nejvyšší ocenění, Řád Bílého lva obdrželi tři vysocí důstojníci ve výslužbě, kteří za 2. světové války bojovali na východní frontě. Jako první převzal řád generál Mikuláš Končický, po něm byli dekorováni plukovník Jan Velík a plukovník Václav Djačuk za vynikající zásluhy o obranu a bezpečnost státu.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka prezident propůjčil Dagmar Lieblové, předsedkyni Terezínské iniciativy. Dalším oceněným je Vladimír Lopaťuk, který se angažuje za rehabilitaci bývalých členů PTP. Řád TGM dostal též Karel Páral za otevřený odpor proti komunistické totalitě. Za činnost v disentu a další zásluhy ocenil Klaus Řádem TGM také Annu Magdalenu Schwarzovou, kterou pro židovský původ perzekuovali nejprve nacisté, později byla coby řádová sestra pronásledována komunistickým režimem. Po ní převzal totéž vyznamenání Ladislav Suchomel, který strávil 14 let v uranových dolech. Za odbojovou činnost obdržel vyznamenání též František Suchý, jenž strávil ve věznicích 12,5 roku. Další osobností vyznamenanou Řádem TGM je Marie Škarecká, politická vězenkyně z 50. let

Foto: Petr Hloušek, Právo

Řádem TGM vyznamenal prezident Marii Škareckou, politickou vězenkyni z 50. let.

Medaile Za hrdinství mladíkovi, který zemřel při záchraně kamaráda

Prezident republiky vyznamenal Medailí Za hrdinství in memoriam Davida Sukače. Tento 16letý mladík vloni v létě zachránil z vodního víru v řece Ostravici svého kamaráda, sám byl však vírem stržen a utonul. Medaili převzal jeho otec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident republiky vyznamenal Medailí Za hrdinství in memoriam Davida Sukače. Tento 16letý mladík vloni v létě zachránil z vodního víru v řece Ostravici svého kamaráda, sám však utonul. Medaili převzal jeho otec.

Prezident poté udílel Medaile Za zásluhy. Jako první si ocenění převzal odborník na kardiovaskulární a transplantační chirurgii, profesor Jan Černý. Dalším oceněným je úspěšný podnikatel Zbyněk Frolík, který se věnuje inovacím nemocničních lůžek.

Medaile Za zásluhy patří také profesoru Martinu Hilskému, který se proslavil zejména svými vynikajícími překlady Shakespearova díla. Stejné ocenění dostal též Jan Kruliš - Randa, který jako vysokoškolský profesor a manažer z exilu podporoval protikomunistický odboj.

Medailí Za zásluhy byla oceněna také práce Jiřího Kukly, amerického klimatologa a geologa českého původu. Po něm převzal vyznamenání profesor Petr Piťha, katolický kněz, bohemista a pedagog.

Také oblast sportu se dočkala svého zástupce, když prezident vyznamenal legendárního skokana na lyžích Jiřího Rašku. Oceněn byl také jeden z nejvýznamnějších českých kreslířů a karikaturistů Vladimír Renčín.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mezi významnými umělci, kteří obdrželi Medaili Za zásluhy, jsou zakladatel Černého divadla, režisér, herec a dramatik Jiří Srnec.

Mezi významnými umělci, kteří obdrželi Medaili Za zásluhy, jsou zakladatel Černého divadla, režisér, herec a dramatik Jiří Srnec a klavírista a hudební skladatel Emil Viklický, legenda českého jazzu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Medaili Za zásluhy obdržel i klavírista a hudební skladatel Emil Viklický, legenda českého jazzu.

Vraťme se k tradičním hodnotám, vyzval prezident

Slavnostního ceremoniálu se jako tradičně zúčastnili zástupci vlády i obou komor parlamentu. Chyběl premiér Petr Nečas (ODS), který je na návštěvě USA. Naopak přítomen byl bývalý prezident Václav Havel, který přišel v doprovodu své manželky.

Poté, co slavnostní akt zahájila česká státní hymna, přednesl prezident projev, který předcházel samotnému udílení ocenění.

Prezident na úvod projevu předeslal, že se nebude příliš věnovat evropské ekonomické krizi. Za naléhavější problém označil nedostatek historického povědomí v současném světě.

Moderní doba podle Klause ztratila kontakt s dějinami, spoléhá se na své technické vymoženosti a zná jen přítomnost nebo budoucnost. „I dnes je třeba se učit z historie, z tradic, ze zkušeností a z generacemi ověřených vzorců chování. I nyní, nebo spíše právě nyní, je třeba vědět, že pýcha našeho rozumu potřebuje vědomí jistého rámce, v němž se smíme pohybovat, a že vykročit mimo něj je riskantní a nebezpečné,“ prohlásil prezident a zdůraznil, že je třeba ctít věky prověřené tradice.

Zmínil také, že český národ žije v nejblahobytnějším období své existence, neklid a nespokojenost podle něj odráží spíše ideový chaos a ztrátu tradičních hodnot. Za nejzásadnější označil potřebu respektu k práci, životním zkušenostem i odlišným názorům, i k věcem, které přesahují rozměr života jednotlivce. K tomu podle něj nepomůže ani rozhodnutí vlády, direktivy EU nebo usnesení Rady bezpečnosti OSN.

„Začněme proto u sebe. U nás doma. V našich rodinách,“ vyzval prezident s tím, že je třeba se pokorně vrátit k osvědčeným modelům a hodnotám.

Reklama

Výběr článků

Načítám