Hlavní obsah

Moravskokrumlovští doručí petici proti stěhování epopeje do Prahy pěšky

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov

Páteční a zároveň sváteční dopoledne bude dobou startu nezvyklé iniciativy. Obyvatelé Moravského Krumlova na Znojemsku vyrazí na pěší pouť do Prahy. Zanesou pražským zastupitelům petici proti stěhování epopeje.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Slovanská epopej je nyní rozdělena. Skupina japonských turistů viděla v moravskokrumlovském zámku jen patnáct pláten. Ostatních pět je v Praze.

Článek

Pochod bude štafetový, start je naplánovaný na pátek, v den státního svátku vyrazí lidé na první etapu do Ivančic. Celkem je čeká 310 kilometrů pěšího, případně i cyklistického putování se zastávkami ve vybraných městech, kde budou stany, v nichž organizátoři akce chtějí vysvětlovat důvody proti stěhování zbylých pláten Muchovy Slovanské epopeje.

Do Prahy mají aktéři pochodu dorazit třetího listopadu, před jednáním pražských zastupitelů. Právě jim je určena petice, jako apel na přehodnocení plánů Galerie hlavního města Prahy převézt zbývajících patnáct pláten kolekce do hlavního města. Jsou to pražští zastupitelé, kdo mohou rozhodnutí zvrátit.

„Je to taková forma happeningu, chceme jasně ukázat svůj názor na stěhování epopeje. Určitě budu na startu pochodu, dám si nějakou etapu přes Vysočinu a samozřejmě nebudu chybět ani v Praze,“ přislíbil aktivní účast na akci starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). V cíli pochodu před místem jednání v budově pražského magistrátu uzavře pochod protestní shromáždění.

Odborník by epopej do Prahy nestěhoval

„V obyvatelích města budí blížící se odvoz epopeje beznaděj. Desítky z nich spojili živobytí s největší místní turistickou atrakcí. Bez ohledu na právní tahanice, oni považují epopej za nedílnou součást svého města a jeho velkou pýchu. Však se o ni vzorně po šedesát let starali. Nechápou, proč o ni mají najednou přijít,“ uvedl Třetina.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vše připraveno na stěhování

Na podporu setrvání díla v Krumlově má i hlas odborníka. „Ve starých objektech, k nimž patří i krumlovský zámek, se klimatické podmínky mění postupně a teplota se drží spíše na nižších hodnotách, což je pro materiál uměleckých děl v zásadě lepší, než teploty vyšší nebo prudké výkyvy hodnot. Nejhorší jsou intenzivní tepelné šoky, nebezpečí, které hrozí paradoxně právě ve dvoraně Veletržního paláce Národní galerie v Praze,” tvrdí akademický malíř Igor Fogaš z Moravské galerie v Brně.

Podpořily i známé osobnosti

Odpůrcům stěhování se dostává podpory i od známých osobností. Na sociální síti je podpořil například Jaroslav Hutka. „Já s Vaší snahou nechat Slovanskou epopej v Moravském Krumlově zcela souhlasím. V Praze se důstojné a klidné místo, tak jako je krumlovský zámek, nenajde, a jelikož o tomto díle panuje neshoda mezi odborníky i politiky, tak je nebezpečí, že se bude při výměně politiků nebo ředitelů galerií dále stěhovat, a nakonec se po letech stejně všichni shodnou, že nejlépe tomu bylo na zámku v Moravském Krumlově a možná na to už zase bude pozdě,“ přidal se na stranu odpůrců stěhování zpěvák. Jako nesmyslnou akci ji označil i sexuolog Radim Uzel.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vše připraveno na stěhování

„Praha má více než dost všelijakých kulturních památek, galerií a výstav, zatímco Moravský Krumlov může být umístěním tohoto díla zviditelněn. Rozhodně to přispěje ke zvýšení turistického ruchu, což je v tomto regionu žádoucí. Současní zahraniční hosté znají pouze Prahu, Karlštejn a ještě snad Český Krumlov,“ tvrdí známý odborník nejen z oblasti sexuologie.

Už je rozhodnuto

Šance na úspěch akce ale nejsou příliš velké. Pro ředitele Galerie hlavního města Praha je další postup jasně nalinkovaný. Poslední říjnový den je i posledním dnem výstavy epopeje v Moravském Krumlově, čímž končí jejich smluvní vztah s městem. Poslední jednání s městem, respektive s Jihomoravským krajem, již budou jen ve spojitosti s povolením vjezdu nákladních aut a jeřábu do dopravně omezeného prostoru v Moravském Krumlově. Pak bude následovat postupný odvoz pláten do Prahy. S ohledem na balení a zajištění pláten budou práce rozděleny do konce roku.

Podobně jako 8. února letošního roku zamíří v listopadu na nádvoří moravskokrumlovského zámku nákladní auta, aby dokončila odvoz Slovanské epopeje do Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám