Hlavní obsah

Vězni žalují stát kvůli přeplněným věznicím

• Aktualizováno

Bývalý vězeň žaluje ministerstvo spravedlnosti kvůli podmínkám ve věznicích. Uvedla to v neděli Česká televize (ČT). Změřil si, kolik místa na něj ve vězení připadalo, a nyní chce od ministerstva spravedlnosti půl miliónu korun za příliš malý prostor.

Článek

Pokud u ministerstva či českých soudů neuspěje, je připraven se obrátit na soudy evropské.

Vězni mají podle zákona mít na cele čtyři metry čtvereční. Kvůli přeplněnosti ale musí některé věznice žádat o výjimku, aby to mohlo být méně. "Zatím jsme se nedostali pod tři a půl metru čtverečního, nicméně místo toho, abychom se snažili rozšiřovat tu plochu, jak je běžné v západních zemích, tak se vydáváme spíš opačným směrem," dodal mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer.

Na ministerstvo spravedlnosti se ohledně nedostatku prostoru obrátila už asi desítka vězňů. "Někteří z odmítnutých žadatelů využili svého práva a obrátili se na soud, zažalovali stát, potažmo ministerstvo spravedlnosti, pokud je mi známo, zatím žádné z těchto řízení neskončilo rozsudkem," řekla ČT mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

Mohou se objevit další vzpoury

Před přeplněností věznic varoval i šéf vězeňské služby Jiří Tregler. V tuzemských věznicích se nachází více než 23 tisíc vězňů, přičemž jejich počet v posledních letech stoupá. Na počet 24 tisíc se zařízení podle Treglera dostanou již koncem letošního roku či počátkem roku 2012. Mezi nejpřeplněnější patří podle něj Příbram a Kuřim.

Treglel nevyloučil, že právě v souvislosti s přeplněností věznic by mohla objevit další vzpoura. Té nedávno odhalené se podle něj mělo účastnit šest lidí.

"Problém narůstá, a pokud by nedošlo k významným posílením rozpočtu, potažmo personálu, obávám se, že tento problém eskaluje," varoval Tregler.

Reklama

Související články

V českých věznicích se chystaly vzpoury

Vězeňská služba spolu s policií překazila přípravy na vzpouru v několika věznicích, kterou údajně iniciovali členové takzvaného Berdychova gangu. Informovala...

Výběr článků

Načítám