Hlavní obsah

Braňte Kalouska v hospodách, vyzval straníky Schwarzenberg

Právo, dan

Karel Schwarzenberg v sobotu ve svém předsednickém projevu na sjezdu TOP 09 vyzval kolegy, aby na veřejnosti více hájili místopředsedu Miroslava Kalouska, který je často spojován s různými podezřeními a kauzami. Ministrovi financí na popularitě nepřidávají ani úspory ve státním rozpočtu, které prosazuje.

Článek

„Jdete-li do jakékoliv hospody, když už tam ožralí sedí, tak první, na koho útočí, je Kalousek. Já bych vás všechny prosil, abyste se svého místopředsedy zastali. Já to často dělám velice tvrdě, na takové poznámky reaguju,“ uvedl Schwarzenberg.

Podle šéfa TOP 09 by neměli nominovat do senátních voleb zasloužilé straníky, kteří jsou veřejnosti nesympatičtí, ale raději přijatelné nestraníky. „To není prosím stranická trafika, býti kandidátem do Senátu, nýbrž to je zodpovědná práce a my jsme za to zodpovědní, abychom postavili kandidáty, kteří mají také možnost uspět,“ uvedl.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na sněmu TOP 09

Schwarzenberg také varoval před kariéristy a korupčníky ve vlastních řadách. „Když zjistíte, že úřad, místo, kam se dostal často s podporou TOP 09, zneužívá k osobnímu obohacení, tak vás prosím co nejtvrději zakročit. Zde i pro mě přestává křesťanská láska k bližnímu,“ řekl Schwarzenberg.

Spory koalici oslabují a kazí reputaci všem

Kriticky se předseda TOP 09 vyjádřil na adresu koaličních partnerů. „Důvěra v českou politiku se během skandálů spojených s našimi koaličními partnery, ale také díky sporům v koalici propadla až na úplné dno,“ uvedl.

Připomněl i vítězství TOP 09 v Praze, které ale neodvrátilo vytvoření velké koalice ODS  a ČSSD. „ODS i ČSSD ukázaly jasně, kam až jsou ochotni jít, když chtěly zachovat své pašalíky, prameny peněz, přístup k moci,“ řekl.

Reklama

Související články

TOP 09 má volební sněm, nervózní je ale ODS

Dvě koaliční strany a soupeři o voliče na pravici – ODS a TOP 09 – v sobotu rokují o své budoucnosti v české politice. TOP 09 navíc bude v Hradci Králové volit...

Schwarzenberg bude kandidovat na prezidenta

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg bude kandidovat na prezidenta republiky, i když se nepodaří prosadit přímou volbu. Oznámil to v sobotu na sněmu TOP 09...

Výběr článků

Načítám