Hlavní obsah

Vláda dala zelenou zrušení 11 stran

Vláda ve středu schválila návrh ministerstva vnitra na pozastavení činnosti 11 stran. Novinářům to po jednání kabinetu řekl předseda vlády Petr Nečas (ODS). Zdůraznil ale, že krok vlády je krokem správního orgánu a nikoliv politické rozhodnutí. Mezi stranami navrženými ke zrušení Nejvyšším správním soudem (NSS) je euroskeptická Strana svobodných občanů (SSO) Petra Macha a deset dalších uskupení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Vnitro jejich zrušení navrhlo, neboť devět stran a hnutí předložilo výroční finanční zprávu Poslanecké sněmovně neúplnou nebo zprávu za rok 2009 a 2010 nedodalo vůbec. To se týká právě Machovy SSO. Zbylá dvě hnutí, která vznikla teprve loni, zase podle ministerstva porušila zákon tím, že dosud neustavila své orgány.

Sněmovna v květnu požádala vládu, aby podala NSS návrh na zrušení nebo pozastavení činnosti celkem 84 stran a hnutí. Pozastavení činnosti poslanci chtěli třeba i u krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Podle vnitra však v případě 73 stran a hnutí není podání návrhu "aktuální".

Kvůli problémům s dodáváním finančních zpráv vedle SSO vláda navrhuje pozastavit činnost dalších pěti politických stran, jimiž jsou Český politický střed, Nezávislí starostové, STOP, "Viktor Kožený - Občanská federální demokracie" a 4 VIZE - www.4vize.cz. Podnět se týká i trojice hnutí - Hnutí Za Telefonování Zdarma, Karlovarské občanské alternativy a uskupení s názvem ZVON.

Další dvě hnutí, Naše Beskydy a OSMA - občané svému městu, která vznikla v roce 2010, podle ministerstva dosud neustavila své orgány. Podle zákona to přitom strany a hnutí musí udělat do šesti měsíců od svého vzniku, upozornilo vnitro v předkládací zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám