Hlavní obsah

Klaus zkritizoval státní maturity i degradaci vysokého školství

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Státní maturity v současné podobě jsou hloupost a nejrůznější soukromé vysoké školy rostoucí v posledních letech v každém druhém okresním městě jsou degradující pro české vysoké školství. Tak ohodnotil prezident Václav Klaus při debatě se studenty Gymnázia na tř. Kapitána Jaroše v Brně stav českého školství. Klaus do školy zavítal v pondělí v rámci cesty do Brna.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Václav Klaus debatoval se studenty a pedagogy gymnázia i o stavu českého školství

Článek

Nálada před návštěvou hlavy státu na gymnáziu byla plná očekávání. Uklízečka ještě pár minut před příjezdem prezidenta vysmejčila naposledy schody. Klaus gymnazistům věnoval asi hodinu času a debata se rychle stočila i na stav českého školství.

„Co se týče státních maturit, tak držet se jednotné osnovy je správné. My jsme ji ale ve jménu svobody a demokracie začali rozbíjet, ale třeba v matematice žádná demokracie neplatí. Není správné teď stahovat úroveň tím posledním bodem – státní maturitou. To je jako stavět dům od střechy. Důvěřoval bych víc učitelům a ředitelům, že žáky prověří, než úředníkům ministerstva školství,“ prohlásil Klaus za bouřlivého potlesku.

Bátora prý dělá záslužnou věc

Hlavu státu trápí i stav vysokého školství, zejména degradace v podobě nejrůznějších, mnohdy i pofidérních, vysokých škol. „Každé druhé okresní město mělo pocit, že musí mít vysokou školu. Budovu našli většinou po bývalém OV KSČ, kde byla i velká jednačka, ale já se vždy ptal, kde máte ty davy profesorů, kteří chtějí na vaší škole kvalitně vyučovat? A to je neřešitelný problém,“ dodal Klaus.

Prezidenta pak poněkud zaskočilo, jak málo studentů slyšelo jeho svatováclavský projev, který dal do souvislosti s obhajobou Ladislava Bátory. „Můj vztah k němu je sice démonizovaný, ale Bátora přeci hraje kartu obhajoby tradičních hodnot a pokrokáři všeho typu na něj vyskočili jak vosy. A já měl dojem, že konzervativní hodnoty je třeba bránit. Tento tón naší zemi chybí a Bátora dělá záslužnou věc, že o tom mluví,“ poznamenal závěrem Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám