Hlavní obsah

Jiřické vězně resocializuje neonacistický aktivista a Bátorův kolega z D.O.S.T. Kopal

Novinky, jim

V pozici zástupce ředitele soukromého středního odborného učiliště působí známý pravicový extremista Jan Kopal. V září byla škola zřízena při věznici ve středočeských Jiřicích s kapacitou 60 žáků za účelem resocializace vězňů. Upozornil na to časopis Reflex. Kopal se dobře zná s kontroverzním úředníkem ministerstva školství a šéfem Akce D.O.S.T. Ladislavem Bátorou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kopal v červeno modrém svetru na nedávné demonstraci na podporu Ladislava Bátory

Článek

Reflex ve svém čtvrtečním vydání popisuje Kopalovy rozsáhlé ultrapravicové aktivity a upozorňuje také na jeho sympatie k Adolfu Hitlerovi a facebookovou korespondenci se zástupcem ředitelky kanceláře ministra školství Bátorou. Časopis rovněž otiskl fotografii Kopala ve společnosti několika mužů v nacistických uniformách.

Jan Kopal je jednou z nejvýraznějších osobností ultrapravicové scény. Označuje se za novináře a pedagoga, dříve byl šéfem ultrapravicové skupiny Národně sociální blok, který byl i v hledáčku pražského policejního odboru pro boj s organizovaným zločinem a před lety figuroval i ve zprávě ministerstva vnitra o extremismu. V roce 2001 mimo jiné kandidoval na místo ředitele ČT s programem „vyházet rebely, zrušit pořady pro cikány a zavést právní promluvy ředitele“.

Mimo jiné se nedávno objevily na internetu záběry z antisemitské přednášky, které se Kopal zúčastnil společně s dalšími výkvěty nacionálních hnutí včetně Bátory.

Ředitelem a zřizovatelem soukromého učiliště, kde se trestanci před návratem na svobodu mohou vzdělávat v oboru Malíř – lakýrník a Malířské a natěračské práce, je bývalý trestanec Jan Beer. Jmenování Kopala do funkce zástupce závisí podle ministerstva školství právě na Beerovi.

Podle ministerstva spravedlnosti spadají personální kompetence do gesce ministerstva školství, píše Reflex. Ministerstvo školství ale časopisu sdělilo, že učiliště pouze vede ve školském rejstříku, v němž figuruje každá škola splňující zákonné požadavky. Ministerstvo spravedlnosti potažmo vedení věznice pouze uděluje souhlas s provozem se zřízením učiliště.

Dobeš zasahuje

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se dušoval, že o Kopalově angažmá nevěděl, ale hodlá se situací zabývat. „U soukromého učiliště je kompetence ministra omezená, protože majitel si může jmenovat management, jak uzná za vhodné, ale nehodlám se s tím smířit a hodlám tam poslat Českou školní inspekci,“ sdělil Novinkám ministr.

Zdůraznil, že inspekci zadá přesné úkoly, aby zjistila, zda Kopalovy názory „zůstávají přede dveřmi školy“. Dobeš bude požadovat přísnou a dlouhodobou kontrolu. „Myslím, že je to velmi nešťastné, aby člověk, jehož výroky a názory jsou velmi známy, zastával tuto pozici,“ dodal Dobeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám