Hlavní obsah

Sněmovna odsouhlasila větší omezení hazardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v úterý přijali novelu loterijního zákona, která zpřísňuje omezení hazardu a loterií. Sněmovna se ztotožnila s návrhy Senátu a podpořila jím navržené změny. Pro novelu hlasovali poslanci napříč stranami vyjma VV.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Návrh před poslanci obhajoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který zdůraznil, že pokud by nebyla novela přijata, šlo by o krok k horšímu. "Předložený návrh situaci zlepšuje," zdůraznil ministr, byť uznal, že nejde o návrh ideální.

Platnost dosud vydaných licencí, například k videoloterijním terminálům, zkracuje novela z dosavadních deseti na tři roky. Nově se sjednotí odvody z výnosů hazardu z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. To má podle ministerstva financí zabránit tomu, aby se loterijní firmy štěpily na menší a spadaly do nižších odvodů. U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí.

Změny ve zdanění výnosů přinese daňová reforma, kterou připravil kabinet. V novém zákonu o daních z příjmů už ministerstvo zruší daňové osvobození loterijních firem, které budou muset kromě daně z příjmů platit loterijní daň. Stane se příjmem státního rozpočtu a o jejím využití budou rozhodovat poslanci při schvalování státního rozpočtu.

VV se zákon nelíbí

Novela se však nezamlouvá VV. Požadovaly, aby se platnost dosavadních licencí pro loterijní firmy zkrátila na jeden rok. Chtěli také, aby alespoň polovina odvodů z hazardu směřovala do státního rozpočtu, nikoliv na nadace a další veřejně prospěšné společnosti.

Podle poslance Josefa Novotného st. (VV) je to totiž neprůhledné. Poslanec varoval i před arbitrážemi, které ČR ze strany loterijních firem údajně hrozí.

"Pokud se stane to, co minule, že se to pokusí ODS a TOP 09 prohlasovat s opozicí, budeme to považovat za koaliční nevěru, za porušení koaliční smlouvy," varoval ještě před hlasováním šéf VV Radek John.

Po schválení novely si VV vzaly přestávku na jednání klubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám