Hlavní obsah

Také Schwarzenberg chce odchod Bátory. Ať řídí sklad tužek, říká

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v pátek pro Právo vůbec poprvé vyjádřil k Ladislavu Bátorovi. Ten podle šéfa diplomacie nemá na resortu školství v pozici šéfa personálního odboru co dělat.

Foto: Novinky

Ředitel personálního odboru ministerstva školství Ladislav Bátora a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

Podle Schwarzenberga se Bátorovy názory vymykají všem normálním demokratickým postojům. „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy. Chcete-li, ohrožuje to mravnost politiky,“ řekl o Bátorovi Schwarzenberg.

Ministři za TOP 09 ve středu opustili jednání kabinetu kvůli Bátorovým výrokům na Schwarzenbergovu adresu. Ten uvedl, že Bátora s ohledem na své názory a vystupování patří na školství jako „pazdeří k jisté části těla“. Bátora reagoval slovy o starém prskajícím chudáčkovi. [celá zpráva]

Ať třeba na ministerstvu školství řídí sklad tužek, ale zrovna personální oddělení, to je moc
Karel Schwarzenberg

Podle šéfa TOP 09 se mu Bátora neomluvil, jen ministr školství Josef Dobeš (VV) esemeskou a svým pátečním prohlášením. Na dotaz, zda by omluva něco změnila na jeho postoji, podle něhož musí Bátora odejít, Schwarzenberg odpověděl, že ho úředníkovy „cancy nezajímají“.

„Jde o to, aby člověk s jeho názory nebyl na takové pozici. Ať třeba na ministerstvu školství řídí sklad tužek, ale zrovna personální oddělení, to je moc,“ prohlásil.

Schwarzenberg se pozastavil nad kořeny nejnovější vládní krize. „Považuji za opravdu mimořádné, že vládní krize začne kvůli někomu, jehož názory se opravdu vymykají všem normálním demokratickým postojům. To je smutné. Kdybychom se poprali kvůli rozpočtu či směřování zahraniční evropské politiky, to vše chápu. Ale toto už ne,“ uvedl.

Podle ministra jisté postoje jako soukromé názory jsou přijatelné. „Ale ve veřejné činnosti je tato republika nemůže tolerovat a tato vláda by to také tolerovat neměla. Pěstitele vína také nedosadím jako ředitele protialkoholické léčebny U Apolináře a léčebnu nenechám financovat firmou Jelínek. Jisté věci nejdou dohromady,“ doplnil.

Právu Schwarzenberg potvrdil, že ministři za TOP 09 nebudou prozatím na vládu docházet. Po návratu, který by měl být koncem srpna, se sejde s premiérem Petrem Nečasem (ODS). „Možná to ze zoufalství uspíším, ale uvidíme,“ uzavřel ministr zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám