Hlavní obsah

Průšvihům se soudními znalci jako v kauze Čunek má zabránit nový zákon

Novinky, jim
Praha

Celá kauza Čunek, která po léta vířila politiku, by nemohla odstartovat, kdyby soudní znalec nenapsal úplně zcestný posudek. I kvůli takovým případům se rozhodl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) zpřísnit pravidla pro udělování oprávnění výkonu soudního znalce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Neexistuje kontrola, kolik znalců v daném oboru je, znalci se stávají i lidé, kteří nesplňují odborné podmínky,“ vyjmenoval ve čtvrtek základní neduhy v oblasti soudního znalectví Pospíšil. Soudci krajských soudů nemají nastavený klíč, podle nějž mají znalce vybírat, a tak volí často neadekvátní odborníky. Pospíšil však zdůraznil, že to není chyba na straně soudců, ale systému.

Nový zákon by měl proto zpřísnit odborná kritéria pro udělení oprávnění, při čemž budou také jasně stanoveny podmínky pro vznik a zánik oprávnění výkonu znalce.

Pro transparentnost bude zaveden veřejné přístupný centrální registr znalců a znaleckých ústavů, kde budou všichni oprávněni znalci zapsáni a budou v něm dostupná i základní data a informace o konkrétních znalcích a ústavech.

Eseróčka ztratí status znaleckých ústavů

Zásadní změnou projdou znalecké ústavy. „Dnes jsou tzv. znalecké ústavy mnohdy na horší úrovni než jednotliví znalci, ačkoli ústav navozuje dojem větší odbornosti. Jsou to často jen eseróčka, do nichž se sdruží více znalců,“ poznamenal Pospíšil. V budoucnu by měly být podle něj ústavy koncentrovány kolem uznávaných institucí, a pro představu uvedl jako příklad budoucích ústavů Znalecký ústav Akademie věd ČR nebo Znalecký ústav VŠE.

Znalci se budou moci sdružovat do „eseróček“ i nadále, ale nedostanou punc ústavu, právně budou moci používat pouze označení „znalec“.

Zřejmě největším skandálem poslední doby je posudek společnosti Nova, spol. s r. o., znaleckého ústavu v oboru ekonomika, který vytvořil Alexandr Beran, a odstartoval tak letitou kauzu Čunek. Podle Beranova posudku prodalo město Vsetín v roce 2001 za vlády tehdejšího starosty Jiřího Čunka nevýhodně byty firmě HB Real. Na základě tohoto posudku vzniklo podezření, že Čunek přijal úplatek ve výši půl miliónu korun, protože se mu tou dobou objevily na kontě a ve zhruba stejnou dobu podobná částka byla vybrána z konta HB Real.

Pro kauzu Čunek nebyl důvod

Čunek byl na základě Beranova posudku obviněn, jelikož tento klíčový důkaz nasvědčoval tomu, že Čunek měl důvod úplatek přijmout. O několik let později po změně garnitury vypracovala ve stejném případě posudek Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE), podle níž Vsetín prodal byty naopak velmi výhodně. Hrubé nedostatky v Beranově posudku uznala pak i policie, oznámila to však Čunkovi až týden po promlčecí tříleté lhůtě. Beran tak nemohl být stíhán. Čunek upozorňoval, že policie Beranův posudek přeplatila, podle něj neměl stát 200 tisíc, ale čtyřikrát méně.

Klíčový důkaz v kauze Čunek byl definitivně zpochybněn. Již dříve se ukázalo, že peníze dostal Čunek na konto ještě před tím, než podobnou částku firma HB Real ze svého konta vybrala. Podle ní byly peníze určeny na výplaty.

Beran se nechal vyškrtnout ze seznamu soudních znalců, přesto nadále zůstává jednatelem znaleckého ústavu Nova, spol. s r. o. Čunkovy stížnosti, že Beran vážně poškodil jeho čest a důstojnost, okresní státní zastupitelství v Semilech zamítlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám