Hlavní obsah

V metropoli oficiálně začal festival sexuálních menšin Prague Pride

– Praha

V Praze ve středu oficiálně začal festival sexuálních menšin Prague Pride. Pětidenní přehlídka s koncerty, diskusemi i večírky, jejíž program se naplno "rozjede" až ve čtvrtek, vyvrcholí v sobotu vůbec prvním pražským "průvodem hrdosti". Podle šéfa pořádajícího sdružení Prague Pride Czeslawa Walka tak česká metropole nyní "zažívá svůj coming out".

Foto: Milan Malíček, Právo

Czeslaw Walek na tiskové konferenci v hotelu Sheraton.

Článek

Uspořádání festivalu ve středu podpořila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Proti akci se v minulých dnech postavili konzervativci. Pořadatelé vydali doporučení účastníkům, jak se mají vyhýbat případnému konfliktu.

Festival začal ve středu odpoledne v hotelu Sheraton, a to malou recepcí. Zahájila ho krátká vystoupení a přípitek. Velký slavnostní start "se stříháním pásky" pořadatelé podle Walka nenachystali. Středeční program obsahoval cvičení jógy, diskusi v Brně, setkání gayů či karnevalovou party. Původně plánovaný večírek naháčů organizátoři z bezpečnostních důvodů zrušili. Podle policie totiž právě on mohl představovat nebezpečí výpadů. Walek ve středu znovu zopakoval, že pořadatelé spolupracují s policií a bezpečnost na akci je zajištěna.

Akce si vysloužila kritiku

Na adresu sexuálních menšin v posledních dnech padala silná slova. Prezidentův vicekancléř Petr Hájek označil homosexuály za "deviantní spoluobčany" a průvod za nátlakovou akci a politickou demonstraci světa s pokřivenými hodnotami. Nelíbilo se mu, že záštitu dal pražský primátor jako pravicový politik. Za Hájka se postavil prezident. Slovo deviace považuje za "hodnotově neutrální". S protestem se přidal šéf konzervativní iniciativy D.O.S.T. a personální šéf ministerstva školství Ladislav Bátora. Svůj pochod za rodinu jako protiváhu Prague Pride uspořádají Mladí křesťanští demokraté a Hnutí pro život. Protestní shromáždění svolává i krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Uspořádání první pražské "pride", jak se těmto akcím v cizině říká, uvítala naopak vládní zmocněnkyně pro lidská práva. "Česká společnost je velmi tolerantní, avšak akce, jako je tato, umožní lepší seznámení s danou menšinou. Domnívám se, že ve společnosti stále přetrvává řada předsudků ohledně LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů) osob," uvedla Šimůnková. Podle ní tato menšina patří k méně viditelným, což přispívá k jejímu zkreslenému obrazu. Zmocněnkyně míní, že stereotypy přenášejí i média. Zaslala jim proto ve středu návod, jak by sdělovací prostředky měly o menšině informovat.

Účastníci by měli chodit ve skupinách

Oslava různorodosti české společnosti a její tolerance je hlavním cílem festivalu i podle Walka. Přesto pořadatelé vydali doporučení, jak by se měli účastníci chovat, aby se vyhnuli případnému konfliktu. Do středečních 18:00 se k účasti na průvodu na Facebooku přihlásilo bezmála 1500 lidí. "Umíme zajistit bezpečnost v průvodu a na koncertě. V okamžiku, kdy akce skončí a lidé se vydají do ulic, to nezajistíme," uvedl Walek. I když nepředpokládá, že by se někdo mohl stát terčem fyzického útoku, přesto by prý lidé měli raději chodit ve skupinách a neměli by se nechat vyprovokovat nadávkami. Soubor rad je v tištěném programu i na webu www.praguepride.com.

Sdružení In Iustitia nabízí po celou dobu festivalu non stop linku 777 187 881 pro krizové a právní konzultace. Ve středu začala fungovat také festivalová informační centra. Středisko v hotelu Sheraton a v klubu NoD Roxy bude vždy otevřeno do 18:00, do noci pak bude v provozu v klubech Angels a Qcafé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám