Hlavní obsah

Klaus si pozval Sobotku k letnímu rozhovoru i o lisabonské výjimce

Právo, Jiří Ovčáček

Prezident Václav Klaus si v úterý dopoledne pozval na Hrad předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Debata se vedla nad aktuální ekonomickou a politickou situací, novou situací v Evropě a také nad ožehavým tématem tzv. lisabonské výjimky. Tu ČSSD odmítá a hrozí, že ji nepodpoří v Senátu. To by ale mohlo ohrozit vstup Chorvatska do EU.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Prezident Václav Klaus si pozval na Hrad předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Článek

„Pozval jsem si pana předsedu ČSSD Sobotku k takovému letnímu rozhovoru,“ uvedl Klaus. Poté upřesnil, že chce s lídrem soc. dem. řešit aktuální ekonomickou a politickou situaci a novou situaci v Evropě. K tomu také postoj ČSSD k tzv. lisabonské výjimce. Klaus deklaroval, že ho bude zajímat, jak bude soc. dem. v Senátu o této výjimce hlasovat.

ČSSD se už přitom nechala slyšet, že výjimku nepodpoří a požaduje, aby jí kabinet odvolal. Oranžovým vadí, že na základě výjimky by v ČR neplatila Listina základních práv EU. Premiéra Petra Nečase (ODS) k tomu největší opoziční strana požádala, aby se o výjimce a vstupu Chorvatska do EU hlasovalo odděleně. Vstup Záhřebu do Unie totiž ČSSD na rozdíl od výjimky podporuje.

Oranžoví mohou v tomto případě využít síly v Senátu, kde disponují nadpoloviční většinou hlasů. Pokud by se v horní komoře nehlasovalo o obou tématech odděleně, ČSSD může kvůli odmítavému postoji k výjimce zhatit vstup Chorvatska do EU. Prezident Klaus dojednáním výjimky v roce 2009 podmínil podpis pod Lisabonskou smlouvu. Hlava státu výjimku prosazovala jako ochranu před možnými majetkovými nároky sudetských Němců.

Sobotka chce jednat o reformách

Sobotka po jednání s prezidentem potvrdil požadavek na oddělené hlasování o výjimce a vstupu Chorvatska. „ČSSD požaduje, aby se hlasovalo samostatně,“ řekl lídr soc. dem. novinářům. Dodal, že jeho strana analyzuje právní aspekty výjimky, především z hlediska omezení dostupnosti Listiny základních práv EU pro české občany. „ČSSD má výhrady k české výjimce,“ sdělil Sobotka.

Šéf ČSSD Sobotka na počátku jednání s Klausem zdůraznil téma vládních reforem. Zopakoval hrozbu, že pokud nebudou projednány s opozicí a prosazeny budou jen verze připravené kabinetem, soc. dem. v případě převzetí vládní odpovědnosti provede v reformách změny. „Je tady možnost jejich korekce,“ prohlásil Sobotka.

Během schůzky s Klausem lídr ČSSD kritiku vládních reforem zopakoval. „Pana prezidenta jsem informoval o kritických stanoviscích k navrhovaným vládním reformám,“ sdělil Sobotka. ČSSD odmítá zavedení druhého pilíře v rámci důchodové reformy, kdy budou mít lidé možnost vybrat si variantu spoření na penzi i u soukromých fondů.

Lidový dům nyní podle Sobotky analyzuje, jak se s důchodovou reformou vypořádat v případě, že se ČSSD ujme vládní odpovědnosti. Ve hře je zrušení druhého pilíře nebo provedení parametrických změn. Stejně tak Sobotka při setkání na Hradě odmítl zvyšování nepřímých daní, tedy například DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám