Hlavní obsah

Zrušte stávku, nic pozitivního nepřinese, vyzýval marně Nečas

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) vyzval odbory na středeční mimořádné schůzi tripartity k odvolání čtvrteční stávky. Zástupci odborů to ale odmítli s tím, že stávku vyhlásila Koalice dopravních odborových svazů, která není v tripartitě zastoupena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Chci zdůraznit, že jsem vyzval zástupce odborových svazů, aby odvolali zítřejší stávku. Tato stávka nepřinese nic dobrého," řekl Nečas a vypočítával hospodářské škody, které zastavení provozu v dopravě přinese.

"Tato stávka nepřinese absolutně nic pozitivního pro tuto zemi. Přinese pouze zvýšené napětí, hospodářské škody, poškodí sta tisíce lidí, kteří s ní nemají nic společného," varoval Nečas.

Den nepohody může přinést mnoho let pohody lepší.
Josef Středula, předseda odborového svazu KOVO

Také zaměstnavatelé vyzvali odbory, aby zvážili, zda je čtvrteční stávka skutečně nutná.

Předseda odborového svazu KOVO Josef Středula k tomu řekl, že odbory mají na stávku právo a že je nutné poukázat na to, že se dějí chyby. "Není naším cílem poškozovat veřejnost, ale myslíme si, že den nepohody může přinést mnoho let pohody lepší," uvedl Středula. Podle něj se odboroví bossové pokusí zajistit, aby nedocházelo k "provokacím a újmě".

Připomněl také, že stávku pořádá Koalice odborových svazů v dopravě, která není členem ani Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), ani Asociace samostatných odborů (ASO), a nemá tedy na tripartitě zastoupení.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek (vlevo) a předseda Odborového svazu pracovníků hornictví Jan Sábel na schůzce s představiteli vlády

Odboráři s účastí na mimořádném jednání tripartity, které vyhlásil premiér v úterý, dlouho váhali, jednali o ní ještě ve středu ráno. Na programu jednání byly vedle stávky i vládní reformy.

Odklad hlasování o reformě zdravotnictví

Jak Středula, tak prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ocenili, že jim premiér slíbil zařídit, že poslanci nebudou hlasovat ve čtvrtek a v pátek o zdravotnické reformě, která je ve Sněmovně ve třetím čtení. Předák železničních odborářů Jaroslav Pejša ale prohlásil, že to v podstatě žádným ústupkem není, a ani on tedy nemá zájem na odstoupení ze stávky.

Nad zákony zdravotnické reformy se tripartita sejde na pravidelném jednání opět v pondělí. Zabývat se bude i dalšími reformními návrhy.

Kvůli blokádě se s odbory sejde i pražský primátor

O chystané stávce a blokádě by měl s odbory jednat i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zasedání krizového štábu metropole se zúčastní také premiér Petr Nečas. Koalice dopravních odborových svazů, která stávku pořádá, se pak chystá poslední podrobnosti o zastavení dopravy oznámit odpoledne.

Stávka v dopravě by ve čtvrtek měla začít v 0.00 a trvat do půlnoci. Zastavit se mají vlaky v celé zemi. Omezit se má provoz městské dopravy v Praze a Brně, Ústí nad Labem, Olomouci a Havířově. V metropoli chystají odbory "blokádu papalášů", jak svou akci nazvaly.

Premiér měl ve čtvrtek odcestovat do Bratislavy na jednání předsedů vlád V4, tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Kvůli stávce však svou účast odvolal s tím, že nechce opustit zemi v době, kdy "statisíce spoluobčanů budou nevinně zasaženy" stávkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám