Hlavní obsah

Heger hájil platbu za amalgamové plomby, prý si stačí čistit zuby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v nedělním diskusním programu na Primě hájil zavedení plateb za běžné amalgámové plomby. Tvrdil, že řešením bude, když si lidé budou lépe čistit zuby. I další jeho výrok byl do jisté míry šokující, když vitamíny označil za luxus.

Článek

„Nevím, zda zubní plomby projdou, je to věc, která zatíží pacienty, nebo společnost,“ uvedl s tím, že peníze buď lidé zaplatí na plombách, nebo stát na zvýšených úhradách.

Uvedl i částku, o kterou by šlo: „Bylo by to do dvou miliard a to je zbytečná částka, když si budou lidé lépe čistit zuby.“

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a jeho stínový ministr David Rath (ČSSD).

Stínový ministr zdravotnictví z ČSSD David Rath se do něj tvrdě pustil: „Vy jako lékař nemůžete říci, že když si budou lidi čistit zuby, nebudou potřebovat plomby, je tam genetika, dispozice, pak jsou tu určité choroby, které k tomu (vzniku kazů) přispívají, například cukrovka.“

Heger pak uvedl, že by mohly být výjimky pro děti nebo pro lidi s chronickými chorobami. Sám ale naznačil, že to ale závisí na přístupu lidí.

Rath varoval, že mnozí lidé pak nebudou chodit k zubaři a platit plomby a pak přijdou k zubaři až ve chvíli, kdy budou mít vážnější problémy, jako je třeba zánět okostice.

Rath navíc uvedl, že stomatologové pak budou zvyšovat ceny za amalgamové plomby. Už nyní si podle něj stomatologové stěžují, že nyní se za ně platí dvě stě korun a stomatologové jsou s tím nespokojeni, mohou chtít 400 nebo 600 korun.

Navíc Heger řekl, že nyní chybí v rozpočtu ministerstva zdravotnictví dvě miliardy. Uvedl, že je to dáno tím, že se muselo platit lékařům. Podle něj bylo ale dezinterpretací, když bylo řečeno, že je to dáno tím, že stát ustoupil iniciativě Děkujeme, odcházíme.

Podle Hegera je nutné zvýšit spoluúčast, která nyní činí 17 procent, protože v jiných zemích je 25 procent. Heger navíc uvedl, že jen necelou polovinu tvoří náklady na poplatky, které jsou od systému a větší část pak výdaje na luxusní sféře. Tam zařadil nejen kosmetické operace, ale také vitamíny.

Rathova kritika

Rath se do ministra pustil, že činnost ministerstva je chaotická a nekoncepční a zmatek prohlubuje: „Místo toho, aby se snažilo ten značný chaos ve zdravotnictví, který zavedl nebo zesílil Julínek, vyřešit a situaci zklidnit a přicházelo s promyšlenými návrhy, začíná k chaosu přispívat neuvěřitelnou měrou. Veřejnost vnímá, že jeden den přijde s nějakým návrhem, aby ho za týden odmítlo.“

Zmiňuje plány, aby se na recepty psala účinná látka místo názvu léků, platby u specialistů a naposled právě amalgamové plomby.

Uvedl, že vzhledem k tomu, že plomby se týkají všech, jde vlastně o formu celoplošného zvýšení. A zkritizoval také fakt, že byly zastropovány platby zdravotního pojištění, což je výhodné pro bohaté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám