Hlavní obsah

Stávka v Ostravě ohrozí státní maturity

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Ostravští maturanti se bojí, že kvůli avizované středeční stávce zaměstnanců Dopravního podniku Ostrava (DPO) nedorazí včas ke státní maturitě a budou ji muset dělat na podzim.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kromě toho, že se letošní ostravští maturanti potýkají s novinkou v podobě státních maturit, tak jim v pátek „přibyla na čele další vráska“. Odboráři ostravského dopravního podniku totiž odložili stávku z pondělí až na středu 1. června kvůli atletickému mítinku Zlatá tretra, neuvědomili si však, že akcí ohrozí středoškoláky, kteří nyní finišují s maturitou. Právě ve středu na ně čeká celostátní písemná maturita z matematiky a anglického jazyka. Maturanti se nyní bojí, že nestihnou včas k písemné maturitě kvůli vyhlášené stávce dorazit.

Pojedou autem

„Ve třídě musí maturující studenti ve středu být do čtvrt na devět, kdy začíná celostátní písemná maturita z matematiky. Pokud do té doby nepřijdou, tak nemohou být připuštěni k maturitě a budou muset přijít až na podzim,“ sdělil Právu ředitel porubského Wichterleho gymnázia Antonín Balnar s tím, že samozřejmě je to záležitost každého studenta zvlášť, aby si zařídil včasný dojezd.

„Pokud však pojedou autem, tak se dají předpokládat zácpy, když městská doprava nepojede. Největší problém předpokládám u našich vzdálenějších studentů z Hrabůvky, Dubiny a centra Ostravy,“ líčil ředitel.

Například devatenáctiletý Ondřej Kolář, který nyní maturuje na Střední průmyslové škole stavební v Zábřehu a bydlí až v Porubě, nyní plánuje středeční cestu do školy automobilem. „Snad nebude žádná nehoda, nebo dlouhé kolony. Vyjedu určitě o hodně dříve. Kamarád dokonce přemýšlel, že přespí ve škole. Je totiž z Vratimova a jeho rodiče nemají auto. Kdybychom museli k matuře až v říjnu, tak by nás nevzali na vysokou. Na mimořádné události by měl být brán ohled,“ rozčiloval se mladík.

„Tím, že je stávka dopředu ohlášená, nelze vzniklou situaci považovat za krizovou. Každý maturant je zodpovědný sám za sebe a musí si zajistit dopravu do školy s dostatečným předstihem před začátkem maturitní zkoušky. Náhradní termín neexistuje, studenti by museli maturovat až na podzim,“ potvrdil Petr Habáň, který je mluvčím společnosti Cermat, jež zajišťuje pro ministerstvo školství státní maturity.

Ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV) se však přístup Cermatu nezamlouvá a hodlá situaci řešit. Více však v pátek Právu nesdělil, i když to přislíbil. Krajský úřad navíc v pátek rozeslal všem ředitelům středních škol, které zřizuje, upozornění na stávku, aby ihned informovali maturanty na možné problémy s dopravou.

Chtějí plat vyšší o osm procent

Stávku odboráři DPO vyhlásili kvůli neshodám v navýšení platů po šesti měsících kolektivního vyjednávání. Odboráři požadují zvýšení průměrné mzdy o osm procent, podnik však toto odmítá a nabízí tříprocentní navýšení. Jak dlouho bude stávka v ostravské veřejné dopravě trvat a v jakém rozsahu bude, se ještě konkrétně neví. Odboráři budou v pondělí a úterý znovu jednat se zástupci firmy i města Ostravy.

Magistrát ale v pátek tvrdil, že na požadavky odborářů z DPO nejsou peníze. Samotný dopravní podnik pak vnímá vyhlášení stávky ze strany odborů jako škodlivý krok pro společnost. „Stávkou bude poškozeno dobré jméno naší firmy. Budeme se snažit ještě v pondělí s odboráři jednat a vysvětlit jim možnosti zaměstnavatele a důsledky stávky. Pokud však bude akce skutečně zahájena, tak budeme chtít zachovat provoz ve městě alespoň na páteřních linkách,“ reagoval mluvčí DPO Miroslav Albrecht s tím, že konkrétní rozsah provozu v době stávky bude veřejnosti sdělen v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám