Hlavní obsah

Kraje mluví o válce s vládou a vyhrožují soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajští hejtmani jsou šokováni návrhem ministra financí Miroslava Kalouska na omezení financování ztrát regionální železniční dopravy. „Vláda tak vyhlásila krajům válku, budeme se soudit,“ řekl v pátek po jednání rady Asociace krajů ČR jihomoravský hejtman Michal Hašek. Kalouskův krok označil jako mstu za úspěch ČSSD u Ústavního soudu v případě zákona o zdanění stavebního spoření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v reakci na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil úsporné změny ve stavebním spoření, avizoval, že bude potřebovat ušetřit šest miliard korun. [celá zpráva]

Kalousek následně navrhl zablokovat celkem 2,6 miliardy, které měly kraje dostat na pokrývání ztrát regionální železniční dopravy. Haškovi podle informací ČTK záměr ministra financí potvrdil i premiér Petr Nečas (ODS).

Kalousek se nám mstí, tvrdí Hašek

„Brutální zásah, který předvedl pan Kalousek, není ničím jiným než vendetou, odvetou sociální demokracii za to, že jsme jako opozice u Ústavního soudu napadli špatný postup při schvalování zákona o zdanění stavebního spoření,“ řekl Hašek.

„Že je to špatný postup, na to byl opozicí upozorňován. Pan Kalousek na to kašlal. A dnes se mstí za svou vlastní chybu občanům ČR, že sebere krajům dvě a půl miliardy na regionální železniční dopravu.

Budeme se soudit

„Nebyli jsme o tom dopředu informováni, nebylo to s námi projednáno. Vláda tím porušuje smluvní závazek. V roce 2009 bylo uzavřeno memorandum o zajištění stabilního financování dopravní obslužnosti veřejné regionální železniční dopravy. ČR tehdy zastoupil tehdejší premiér (Jan) Fischer, ministr dopravy (Gustav) Slamečka, ministr financí (Eduard) Janota a účastníky jsou všechny kraje,“ řekl Hašek.

Smlouva podle něj byla uzavřena na deset let, a pokud se mělo něco měnit, tak za souhlasu všech stran. „K tomu nedošlo, je to jednostranný krok Nečasovy vlády. Může významně poškodit regiony a veřejnou dopravu. My budeme trvat na splnění smlouvy a vynutíme si plnění soudně,“ zdůraznil Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám