Hlavní obsah

Koalici čeká hlasování o nedůvěře, pohřbít ji mohou spíš personální rošády

Právo, Marek Přibil

Úterní hlasování o nedůvěře vyvolané sociálními demokraty kabinet Petra Nečase (ODS) s největší pravděpodobností nepoloží. Kabinet po krkolomné dohodě z minulého týdne může počítat se 115 hlasy, zatímco opozice jich má jen 82. Tři odpadlíci z VV vládu nepodpoří – nejspíš budou proti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Někdejší předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí (na snímku s Vítem Bártou) vládu nejspíš nepodpoří.

Článek

Z dlouhodobějšího hlediska se ale existence vlády jeví stále jako problematická a přinejmenším nejistá.

Přes zdánlivý klid po bouři – vládní krizi, která v předchozích čtrnácti dnech válcovala a ochromila trojkoalici, totiž šarvátky a kuloárové boje pokračují. Důvodem jsou personální rošády.

Věci veřejné se v pátek opřely do Nečase, že nemístně zasahuje do personálních pravomocí vicepremiéra pro boj s korupcí Radka Johna; ministerský předseda se totiž veřejně vyjádřil, že šéfovi VV nepovoluje za náměstka Michala Moroze. Náměstky vicepremiérů, kteří nemají vlastní ministerstvo, totiž zaměstnává úřad vlády. Jeho vedoucí Lubomír Poul, jmenovaný vládou, ovšem „poslouchá“ premiéra.

Na Nečasovi nenechala v sobotu nit suchou ani TOP 09 poté, co naznačil, že se křeslo houpe dál nejen pod ministrem školství Josefem Dobešem (VV), nýbrž i pod ministrem jejich – šéfem resortu zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09).

A křehkou stabilitu koalice může narušit i spor, který doutná v samotné ODS kolem předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře, jehož plány na rozbití vlády popsala na skryté nahrávce poslankyně Kristýna Kočí. Napětí mezi občanskými demokraty vystupňoval ostatně též prezident Václav Klaus, když před týdnem prohlásil: „Vládu chce stále rozbít tluchořovská klika v ODS.“

Dobeš: Vláda má čas jen do června

Místopředseda VV Dobeš řekl v pátek Právu, že pokud bude koalice, míněno Nečas, rozehrávat personální hry, „tak opravdu nemá smysl protahovat tuto agónii“. K Dobešovi se o den později přidala místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Na konto premiéra uvedla: „Jeho současný postoj k panu Morozovi nechápu, protože je to podle mě zásah do kompetencí vicepremiéra pro boj s korupcí Radka Johna.“

John, jenž rezignoval na funkci ministra vnitra po vypjatých koaličních vyjednáváních a nově povede coby vicepremiér vládní protikorupční radu, si Moroze, odcházejícího náměstka z vnitra, chce vzít na Úřad vlády ČR s sebou. Nečas zásadně nesouhlasí.

V Praze 1 chce v tu samou chvíli opoziční ODS prosadit odvolání místostarostky Jany Pařízkové (VV). Občanským demokratům vadí, že byla v minulosti zaměstnána v bezpečnostní agentuře ABL; s tou Moroz obchodoval. O osudu Pařízkové by mělo jednat dnešní zastupitelstvo.

Dobeš, jehož zatímní setrvání ve funkci označuje Nečas jako „politický kompromis“, možná i proto pro Právo opět zdůraznil, že VV dávají vládě čas do konce června. Do té doby chce strana shodu na zdravotní a důchodové reformě. A to i v detailech. Premiér musí dostát rovněž svým prohlášením a výrazněji obměnit jimi označené ministry.

VV již dříve žádaly odchod ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který již dal svoji funkci k dispozici, financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a zemědělství Ivana Fuksy (ODS).

Kalousek Nečasovi: Nedestabilizujte dohodu

Podle Nečase, jak naznačil, je ve hře i jméno Hegra. Prý je nutné ministra zdravotnictví neustále popohánět k práci. „I představitelé K9 nebyli spokojeni s tempem, které je spojeno s přípravou zdravotnické reformy,“ uvedl premiér v MF Dnes.

Hegra, jenž byl veřejností chválen, jak zvládl kritickou situaci kolem akce Lékařského odborového svazu „Děkujeme, odcházíme“, se rázně zastal první místopředseda TOP 09 Kalousek. Prohlásil: „My neuvažujeme o změně premiéra, tedy ať pan premiér neuvažuje o změnách našich ministrů. Já bych si přál, kdyby podobnými výroky přestal destabilizovat tu křehkou dohodu, kterou se podařilo uzavřít ve prospěch reforem.“

Ano, vláda to nebude mít vůbec jednoduché, i když dnes nejspíš přežije. Hlasovat o nedůvěře budou poslanci od 14.30 hod. a čekat lze peprné projevy ze strany opozice. Ke svržení kabinetu je třeba nejméně 101 hlasů. Kluby ODS, TOP 09 a VV budou hlasovat jednotně, vzpoura dalších poslanců je nepravděpodobná.

Počet poslanců ve Sněmovně
ODS53
TOP 0941
VV21
ČSSD56
KSČM26
Nezařazení3

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám