Hlavní obsah

Jde stále jen o vnitro jako za komunistů, posteskl si nad krizí Schwarzenberg

Novinky, jim

Místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09) si při diskuzi v ČT o současné krizi vlády posteskl, že se vládní strany i 20 let od konce komunistického režimu soustřeďují nejvíce na ministerstvo vnitra. Zároveň poznamenal, že v ČR není osoba, která by vedení resortu mohla zastávat, což je problém, jenž se táhne všemi polistopadovými vládami.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf diplomacie, vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

„To bych chtěl vidět nestranného odborníka, který by ministerstvo vnitra zvládl. Známí mě správně upozornili, že dvacet let po listopadu je u nás pořád nejdůležitějším resortem vnitro místo jiných správních úřadů, jako je tomu v jiných zemích,“ řekl Schwarzenbreg, čímž připomněl, že resort byl za komunismu pokládán za základní nástroj moci.

Obsazení resortu je podle šéfa diplomacie Schwarzenberga hlavním problémem všech polistopadových vlád, a zároveň hlavním problémem současné krize. K tomu, že se ale podaří problém vyřešit tentokrát, je skeptický. „Kdybychom měli nějakého odborníka, měli bychom jít na Svatou horu u Příbrami, pomodlit se tam růženec a poděkovat se,“ dodal Schwarzenberg.

Benda už má kandidáty

Podle něj se „věčný problém s vnitrem“ ještě více prohloubil za ministrů Stanislava Grosse (ČSSD) a Ivana Langera (ODS), kteří prý s resortem „příliš splynuli“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se vítá s předsedkyní klubu VV Karolínou Peake.

Kolem jmenování nového šéfa vnitra se bude točit debata také v pondělí, kdy chtějí uhasit vládní krizi všechny tři koaliční strany. Vyjednavačka VV Karolína Peake prohlásila, že ještě neslyšela rozumný důvod, proč by Radek John nemohl v čele resortu zůstat. Podle ODS je nejen neschopný, ale také „maskotem“ bezpečnostní agentury ABL, a navrhuje proto dosadit na kýžený post nestranného odborníka. Místopředseda klubu ODS Marek Benda prý premiéru Petru Nečasovi již navrhl několik jmen.

VV se ale obávají, že nový ministr začne ovlivňovat práci policie. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) k tomu v neděli poznamenal, že konflikt se rozpoutal až ve chvíli, kdy John oznámil, že policie začala šetřit závažné hospodářské kauzy, a těsně předtím, než měl začít sklízet "ovoce" své práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám