Hlavní obsah

Státní dotace 24 miliónů, členské příspěvky 126 korun. I tak hospodaří strany

Praha

Veřejnost se od úterý může ve Sněmovně seznamovat s finančními zprávami politických stran. Lidé se tak dozví, že občanští demokraté měli koncem loňského roku závazky po lhůtě splatnosti ve výši 146,3 miliónu korun nebo to, že neparlamentní Strana práv občanů - zemanovci obdržela prostřednictvím darů 37,7 miliónu. Rovněž neparlamentní Suverenita - Strana zdravého rozumu dostala od státu 24 miliónů, zatímco na členských příspěvcích získala pouze 126 korun.

Článek

Občanští demokraté, kteří loni vykázali ztrátu přes 222 miliónů korun, ve zprávě uvedli, že závazky po lhůtě splatnosti hradí a budou hradit po dohodě s dodavateli průběžně letos. Hlavní manažer ODS Jan Kočí v úterý uvedl, že jsou už splaceny zhruba z poloviny.

Vládní strana TOP 09 ve své zprávě uvedla, že dala 10,3 miliónu korun spřízněným Starostům a nezávislým (STAN), s nimiž loni kandidovala ve sněmovních volbách. Stala se tak jejich hlavním sponzorem, neboť STAN kvůli nedostatkům finanční zprávy za rok 2009 loni nedostali státní příspěvky. Chyby už odstranili a peníze by měli získat letos.

Štědrý dárce stát

Ačkoli Suverenita - Strana zdravého rozumu dostala od členů jen 126 korun, příjmy měla díky státním příspěvkům více než 24 miliónů, prozradily výsledky jejího hospodaření. Výdaje strany činily přes 20,5 miliónu korun.

Rovněž neparlamentní Strana práv občanů - zemanovci vykázala poměrně značné dary, a to celkem 37,7 miliónu korun. Příjmy i výdaje této strany byly loni zhruba 71 miliónů korun.

Všechny hlavní politické strany zveřejnily údaje o svém hospodaření už minulý týden. Člen sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) v úterý novinářům řekl, že finanční zprávu podalo včas 96 ze 178 registrovaných stran a hnutí. Další - po termínu - zatím nedorazily.

Některé zprávy mají nedostatky

Některá nová uskupení podle Koníčka posílala zprávy místo do sněmovny na ministerstvo financí. Už při zběžném prohlédnutí vykazují některé zprávy nedostatky. Podle Koníčka jsou i u některých parlamentních stran.

Zprávami se nyní bude zabývat kontrolní výbor, který rozhodne, zda jsou úplné. Pokud strana výroční finanční zprávu nepředloží, nebo ji dodá neúplnou, výbor ji zpravidla nejprve vyzve, ať to napraví. Dalším krokem bývá žádost o pozastavení činnosti uskupení. Ústavní soud v roce 1996 rozhodl, že potrestat stranu pozastavením činnosti nebo rozpuštěním lze jen tehdy, pokud se provinila opakovaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám