Hlavní obsah

Poslanec VV řekl, že bere peníze za mlčení. Pak obrátil, že si z novinářky "vystřelil"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanec a místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka v rozhovoru s redaktory týdeníku Respekt prý řekl, že dostává od lidí kolem ministra dopravy Víta Bárty (VV) peníze za loajalitu ke straně a za mlčení o jejím financování.

Foto: Archiv, Právo

Jaroslav Škárka

Článek

Škárkovi údajně nosili peníze v obálce poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil. Respekt to napsal ve svém pondělním vydání. Škárka podle listu také tvrdí, že stejně jako s ním bylo o penězích jednáno i s některými dalšími poslanci včetně předsedy strany Radka Johna. Bárta, John i Babák se proti Škárkovým tvrzením ohradili.

"Peníze nikomu nedávám, ani přes prostředníky. Je to pro mě naprosto šokující," řekl Bárta, vnímaný jako neoficiální lídr VV. Podobně se vyjádřil i John. "To je úplně absurdní. Nikdy jsem od Bárty ani nikoho jiného nic nevzal," prohlásil.

Byla to mystifikace, tvrdí Škárka

Poté, co se informace v neděli objevila v médiích, Škárka tvrzení popřel. Z novinářky si prý "vystřelil", když zjistil, že si jej tajně nahrává, napsal server lidovky.cz.

"Je to naprostý nesmysl a z mojí strany záměrná mystifikace," řekl Škárka Lidovým novinám. "Paní redaktorka (Ivana) Svobodová mě několikrát požádala o off record rozhovor a pak jsem zjistil, když se předklonila, že měla v záňadří zapnutý diktafon. To mi přišlo velmi nefér, a proto jsem si vymyslel několik nepravdivých příběhů," předkládá nyní svou verzi místopředseda VV.

Reportérka Respektu přiznává, že si Škárku tajně nahrávala. "Informaci, že se u VV takto berou peníze za mlčení, ale máme od více zdrojů zevnitř strany a sám pan Škárka se s tím svěřoval pravidelně mému jinému kolegovi," řekla Svobodová.

Částka se blíží poslaneckému platu 

Škárka Respektu řekl, že peníze za loajalitu dostává měsíčně od září. "Ta částka se blíží poslaneckému platu bez náhrad (...). Oficiálně to říct nemůžu, protože jak bych vysvětlil, že jsem to doteď bral," řekl poslanec, který si přál zůstat v anonymitě. O tom, že týdeník přesto jeho jméno zveřejní, byl prý dopředu informován.

Škárka jako statutární zástupce VV podepisuje veškeré dokumenty týkající se chodu strany a má prý detailní přehled i o jejím financování. "Někteří sponzoři nejsou skutečnými sponzory a já o tom vím," prohlásil poslanec. Kdo by na sebe převzal takové riziko a proč by to dělal, už ale neupřesnil, napsal Respekt, který má rozhovor se Škárkou nahraný.

Kočí svolává schůzi poslaneckého klubu

Na druhou stranu pokud poslanec peníze opravdu dostává, měl by je přiznávat v majetkovém přehledu poslance a zaplatit z nich daň. V opačném případě může být stíhán za daňový únik nebo ze spoluúčasti na praní špinavých peněz, a to stejně tak i Bárta, uvedl Respekt a dodal, že šéfka poslaneckého klubu strany Kristýna Kočí na příští týden svolala kvůli aktuálnímu dění ve VV mimořádnou schůzi klubu.

"Nejde mi o to svrhnout pana Bártu a nechci ho nahradit, jen ho chci přimět k tomu, abychom společně tu politiku začali dělat jinak a lépe. Až když se to nepodaří, odejdu s kolegy z klubu," uvedl Škárka.

Stranu nyní čeká volba nového předsedy a Bárta se rozhodl o křeslo ucházet. V této souvislosti řekl, že v případě zvolení by si za svou pravou ruku - tedy na funkci výkonného místopředsedy, kterým je teď Škárka, zvolil současnou místopředsedkyni Karolínu Peake.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám