Hlavní obsah

Praha 2 chce zúžit magistrálu na dva pruhy v obou směrech

– Praha

Praha 2 by chtěla zúžit magistrálu v obou směrech na dva pruhy. Nechá proto vypracovat studie, které by měly posoudit reálnost tohoto opatření. O záměru ve středu informoval starosta druhé městské části Jiří Paluska (ODS) s tím, že konečné slovo by měl pražský magistrát.

Foto: pro Novinky Karel Zábrodský, Novinky

Magistrála v Legerově ulici

Článek

Zúžení Legerovy a Sokolské ulice by bylo dalším krokem ke zklidnění okolí dopravní tepny. Praha 2 již v minulosti prosadila zúžení části Legerovy ulice o jeden pruh, přičemž opatření vyvolalo prudký nesouhlas sousední Prahy 4, která upozorňovala na negativní dopady na svém území.

Jsem si vědom, že to bude velmi diskutabilní a že to vyvolá spory s okolními městskými částmi
Jiří Paluska, starosta Prahy 2

"Jsem si vědom, že to bude velmi diskutabilní, a že to vyvolá spory s okolními městskými částmi," řekl Paluska. Aby radnice svého záměru dosáhla, Legerova ulice by musela být zúžena ještě o jeden pruh a Sokolská ulice o dva pruhy.

Potřebné studie chce Praha 2 zadat po schválení rozpočtu, což by mělo být na začátku března. "Musíme si vydefinovat, jestli to chceme, a jestli to nejsou chiméry," řekl. Chce proto mít stanovisko "třetí strany", tedy nejen městské části a magistrátu.

Zúžení ve dvou fázích

Zastupitel Michal Uhl (Strana zelených) dodal, že na potřebě zklidnění magistrály je koaliční shoda. Omezení dopravy na důležité pražské dopravní tepně by podle něj mělo být ve dvou fázích. První, tedy zúžení, by mohla nastat okamžitě, druhá, která by byla rozsáhlejší, až po zprovoznění vnitřního okruhu, který by měl odvést z centra metropole dopravu.

Praze 2 vadí, že obyvatelé kolem magistrály, po které denně projedou desítky tisíc automobilů, žijí trvale ve špatném životním prostředí, obtěžuje je hluk i smog. Legerova ulice patří dlouhodobě k nejznečištěnějším územím v Česku. Na magistrátu proto radnice prosadila zúžení Legerovy ulice. To se ale nelíbilo Praze 4, podle které na opatření doplatili její obyvatelé.

Obě městské části, kterých se omezení týká, se pak ostře kritizovaly přes média. Zadaly si také vypracování studií. Jejich závěry si ale obě radnice vykládaly různě.

O zklidnění magistrály dlouhodobě mluví i pražský magistrát, který si zadal vypracování studií. K žádnému řešení ale dosud nedošel.

V úterý hlavní město oznámilo, že si u Ústavního soudu bude stěžovat na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který jí nařídil, aby na magistrále snížila hluk v okolí ulice 5. května. Podle Prahy je to v současné době nerealizovatelné. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám