Hlavní obsah

Přejmenujte ruzyňské letiště na Reaganovo, píší aktivisté Kalouskovi

U příležitosti oslav stého výročí narození 40. amerického prezidenta Ronalda Reagana napsala skupinka aktivistů ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) otevřený dopis, v němž jej žádají, aby na Reaganovu počest dal přejmenovat Letiště Praha Ruzyně na Letiště Ronalda Reagana. Chtějí tak vzdát hold muži, který se významně zasloužil o pád železné opony.

Článek

„Ronald Reagan přispěl více než kdo jiný k vítězství demokratického světa ve studené válce. Jeho zásadové postoje, jasné poselství o svobodě člověka, jeho nezdolný optimismus i smysl pro humor byly zdrojem naděje a posilou pro nespočet lidí, kteří se odmítli smířit s životem v komunistické totalitě,“ uvádějí v dopise aktivisté.

Podle nich by se letiště s Reaganovým jménem v názvu stalo důstojným symbolem svobody v centru sjednocené a osvobozené Evropy.

Připomínají rovněž, že za dvacet let od pádu železné opony nebyla po Reaganovi pojmenována žádní ulice ani mu nebyl postaven pomník. „Existují stavby, které příznačně ztělesňují otevřený a svobodný svět, za který Ronald Reagan tak odhodlaně bojoval. Mezi tyto stavby patří i mezinárodní letiště,“ stojí dále v dopise.

Kvůli iniciativě byla zřízena i stránka na Facebooku s názvem „Letiště Ronalda Reagana Praha“. Krátce po jejím založení měla tři příznivce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám