Hlavní obsah

Heger ani ODS lékařům neustoupí

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté i TOP 09 včetně ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) v úterý před schůzí Sněmovny zopakovali, že nespokojeným lékařům nehodlají dál ustupovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Heger na tiskové konferenci uvedl, že předložili Lékařskému odborovému klubu (LOK) komplexní materiál. Smlouvu navrhovanou odboráři „jsme byli bohužel nuceni odmítnout, protože byla naprosto nedůstojná, až vazalská“, řekl Heger.

Ministr trvá na tom, že nelze zajistit, aby se všichni lékaři, kteří podali výpověď, mohli vrátit. „Já jsem to od pátečních jednání konzultoval s celou řadou nemocnic a jejich managementy i konkrétními lékaři a zdá se, že ve většině nemocnic jsou ředitelé připraveni na stahování výpovědí, pokud o ně budou mít lékaři zájem. Jsou však nemocnice, které již některá místa obsadily, jsou nemocnice, které počítají již s určitou restrukturalizací, a není tedy možné zaručit všem lékařům stoprocentně, že budou přijati na místo, které svou podanou výpovědí opustili,“ uvedl Heger.

Každému je jasné, že nelze během pár týdnů změnit chyby, které se udělaly za 20 let.

První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek poznamenal, že vedení strany vyjádřilo Hegerovi plnou podporu.

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dodal: „Popravdě řečeno, ministra zdravotnictví Leoše Hegera obdivuji, poněvadž vydržet tento nápor je opravdu velká psychická zátěž.“

Podle Schwarzenberga je pravda, že byli lékaři dvacet let podhodnoceni. „Nicméně každému je jasné, že nelze během pár týdnů změnit chyby, které se udělaly za 20 let,“ poznamenal Schwarzenberg. Další kroky jdou už podle něj „mimo možnosti rozpočtu a mimo politické možnosti, to si musíme přiznat také“.

ODS: ani korunu z rozpočtu navíc

Ještě striktněji se na adresu protestujících lékařů vyjádřili po jednání svého poslaneckého klubu občanští demokraté. Podle svého předsedy Petra Tluchoře ODS trvá na dodržení „základních vstupních parametrů“. „To je ani koruna ze státního rozpočtu navíc. Pokud přijdou prostředky pro nemocnice, je jisté a nutné, aby o jejich použití rozhodoval management těch nemocnic,“ řekl Tluchoř.

Část prostředků podle něj musí jít nepochybně na platy ostatního zdravotnického personálu, tedy zejména zdravotních sester. „Je vyloučené, aby byly přijímány nějaké plošné stoprocentní záruky na platy kohokoliv,“ dodal Tluchoř.

Poslanci ODS chtějí na svůj klub pozvat Hegera a situaci s ním probrat. Postupně si budou zvát i další ministry, například šéfa resortu dopravy Víta Bártu (VV) kvůli dopravní koncepci či ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám