Hlavní obsah

Žádná exkluzivita nebyla, popírá Kongresové centrum Vondrova slova

Novinky, jas, jim
Aktualizováno

Společnost Promopro neměla podle vedení firmy Kongresové centrum Praha (KCP) exkluzivitu na zajišťování audiovizuální techniky v prostorách KCP. Právě údajnou exkluzivitou odůvodňoval ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) smlouvu, která Promopru zajistila v době českého předsednictví EU zakázky v hodnotě desítek miliónů korun. Vondra byl v té době ministrem pro evropské záležitosti a měl předsednictví na starosti. Na stranu Vondry se oproti tomu postavil Úřad vlády i premiér Petr Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

"Nikdy neměla exkluzivitu na poskytování audiovizuální techniky v prostorách Kongresového centra Praha," napsalo v pátek vedení KCP o společnosti Promopro v tiskové zprávě citované ČTK. Firma prý měla na základě smlouvy pronajatou část technického zázemí sálů, spravovala i některá zařízení a rozvody v centru.

Nynější ministr obrany a v inkriminované době ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) ve čtvrtek uvedl, že společnost Promopro měla již před začátkem předsednictví exkluzivní smlouvu s KCP, v němž se uskutečnila většina unijních akcí. [celá zpráva]

Argumentem pro Promopro byla právě exkluzivita

"Hlavním argumentem tehdejších zaměstnanců Úřadu vlády pro zahájení výběrového řízení bez uveřejnění na zajištění audiovizuální techniky a souvisejících služeb bylo, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem této techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha společnost Promopro," potvrdil v pátek mluvčí vlády Jan Osúch Vondrovo předchozí vyjádření.

Osúch s odkazem na smlouvu, která byla v této souvislosti podepsána dále uvedl: "Tato rámcová smlouva nestanovuje žádnou, ani minimální, ani maximální cenu plnění, neboť v době jejího podpisu nebyl znám přesný počet a formát všech akcí, které se nakonec během českého předsednictví realizovaly."

"Nemohlo tedy dojít k žádnému devítinásobnému navýšení, jak uvádějí média," konstatoval mluvčí.

Firma Promopro v tiskové zprávě uvádí, že je v ČR jediná schopna podobné akce zajišťovat: "Jsme v České republice jediná firma, která mohla realizovat techniku pro tento typ zasedání z vlastních zdrojů a vlastními techniky. Jakákoliv jiná firma by musela dále najmout Promopro, nebo renomovanou zahraniční firmu, která je uvedena v databázi EU jako dodavatel AV techniky, což Promopro je."

Úřad vlády v pátek smlouvu, na jejímž základě společnost Promopro zajišťovala v době českého předsednictví EU audiovizuální zázemí pořádaných akcí, zveřejnil. Dokument, na jehož základě byly nakonec utraceno 766 miliónů korun ve svém průvodním dopise obsahuje i odhad ceny. Ten byl stanoven 85 miliónů korun. Mluvčí kabinetu Osúch nicméně připomíná, že odhad neobsahoval související služby a nepočítal ani s výrazně vyšším počtem jednání, jež se nakonec uskutečnila.

"Při současném stavu kalendáře akcí českého předsednictví, které se budou konat v tzv. stálých konferenčních prostorách, jež čítá přibližně 170 položek dosáhne celková výše plnění pronájmu audiovizuální a tlumočnické techniky pro tyto akce přibližně 70 miliónů korun," stojí v průvodním dopise. Dalších zhruba 15 miliónů korun mělo stát zajištění techniky na ministerská zasedání.

Smlouva byla podepsána v září 2008. Průvodní dopis signovali jednotliví úředníci v průběhu srpna téhož roku.

Mluvčí kabinetu k tomu uvedl, že "interpretovaná cena, o které se zmiňuje doprovodný list Úřadu vlády, zahrnuje pouze odhad celkové výše plnění pronájmu audiovizuální a tlumočnické techniky za zhruba 170 akcí českého předsednictví, a to ještě pouze v prostorech Kongresového centra."

"Zároveň došlo k výraznému navýšení počtu akcí v rámci českého předsednictví na 318 pracovních jednání. Navíc bylo zapotřebí zajistit nad rámec předpokládaných akcí čtyři nákladné summity, např. návštěvu amerického a ruského prezidenta," připomněl Osúch.

Nečas zopakoval: zákonnou odpovědnost měl Novák

"Samozřejmě celá záležitost se musí vyšetřit, to za prvé. Za druhé, já se nechci nechat vtahovat do spíše osobně motivovaných sporů," uvedlv pátek předseda vládyr Petr Nečas s odkazem na vyjádření expremiéra Mirka Topolánka, který odpovědnost vztáhl na Vondru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Nečas zdůraznil, že zákonnou odpovědnost za rozpočtovou kapitolu úřadu vlády má jeho vedoucí. Tím byl v době českého předsednictví EU nynější náměstek Národního bezpečnostního úřadu Jan Novák, jehož podpis je také pod smlouvou s firmou Promopro.

Vondra se ve čtvrtek hájil i tím, že vyjednávání ani podepisování smluv kolem organizace předsednictví na starosti neměl. Podle něj si vymínil smlouvy podepisovat tehdejší šéf Úřadu vlády Novák. Ten se proti tomu ohradil s tím, že odpovědnost nese Vondrův útvar. Novák se vyjádřil, že s Vondrou o smlouvě s Promopro hovořil, na což si ale Vondra nevzpomíná.

Foto: Petr Horník, Právo

Zabezpečení Kongresového centra před summitem EU-USA v Praze

Nečas ve čtvrtek hájil Vondru tím, že neměl pravomoci k zadávání podobných zakázek. To podle něj bylo v kompetenci Nováka. Nečas byl tou dobou ve funkci ministra práce a sociálních věcí. [celá zpráva]

Za Nováka se ale postavil tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS), podle nějž veškerá zodpovědnost padá na jeho hlavu, a nikoli na Úřad vlády, který spadal do Topolánkova působení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám