Hlavní obsah

Havel zaskočil Klause nápadem vystavět u hradu vesničku EU

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První informace o projektu pětadvaceti domků, které by v blízkosti Pražského hradu, v Jelení ulici, chtěla vybudovat Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 vyvolaly vášně. Stavby by měly symbolizovat země Evropské unie.

Článek

Projekt pod názvem ArcadEuropea připravil Havlův hradní architekt Bořek Šípek a vše je zatím ve stavu předběžných úvah. Domečky by měli vyprojektovat nejlepší architekti z každé země Unie.

Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu na základě úvodních zpráv médií reagovaly slovy, že "ideu takového stavebního zásahu do areálu Pražského hradu nepovažují za šťastnou ani vhodnou a s její realizací nepočítají".

Kdo lže?

Podle prohlášení vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Jiřího Weigla a ředitele Správy Pražského hradu Jiřího France nikdo s nimi nikdy o realizaci projektu nejednal.

Podle Václava Pavlase, koordinátora projektu, to ale není pravda. "Pan Šípek byl osobně za panem Weiglem, a dokonce mu na Hradě nechal nějaké obrázky," řekl ČTK. Šípek, který byl včera ve Vídni, od svého záměru rozhodně ustupovat nehodlá.

"Pražský hrad se vyvíjel několik staletí a on jako architekt nevidí důvod, proč by měl být najednou zakonzervován," tlumočil Palas Šípkův názor na odmítavou reakci hradu. Pro případ, že by Správa Pražského hradu, která pozemky v Jelení ulici spravuje, stavbu eurovesničky nepovolila, existuje už náhradní řešení.

Jiné lokality

"Je třeba k tomu přistupovat jako k určité ideji. Projekt může vzniknout i na jiném místě. Dokonce jsou už vytipovány dvě další lokality," poznamenal. Bývalý prezident Havel odmítl podle svého tajemníka Jakuba Hladíka k postoji Klausovy kanceláře a Správy Pražského hradu cokoli říct.

Weigl s Francem dále napsali ve vyjádření pro Právo: "Stavební zásahy do celku tohoto významu a historické hodnoty nemohou být motivovány ani konjunkturálně-propagandistickými hledisky na základě momentální politické objednávky, ani osobními zájmy ambiciózních architektů od nás či ze zahraničí."

Historické dědictví

Podle hradního stanoviska "je Pražský hrad unikátní soubor historických staveb, kterému se shodou okolností podařilo vyhnout se jak škodám válečného ničení, tak bez vážné úhony přežít i potenciálně neméně ničivé architektonické ambice obou totalitních režimů, jež u nás vládly v uplynulém století," uvedli.

Podle prohlášení "prezident republiky i vedení jeho kanceláře přistupují k Pražskému hradu jako k nejcennější národní kulturní památce a symbolu české státnosti a jsou přesvědčeni, že tento přístup musí být uplatněn i při jakýchkoliv úvahách o architektonických změnách v areálu Pražského hradu," napsali Weigl a Franc.

Projekt je od pátku k vidění ve výstavních prostorách restaurace Arsenal ve Valentinské ulici v centru Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám