Hlavní obsah

Meteorologové opět varovali před povodněmi a náledím

Hladina toků v Čechách se v sobotu bude nadále zvyšovat, nejvíce zřejmě v Plzeňském kraji. Z dnešní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyplývá, že Radbuza a možná i Úhlava dosáhnou nejvyššího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Nebezpečí povodňové pohotovosti nadále platí pro Karlovarský, Liberecký a Ústecký kraj. Na silnicích se může dál tvořit náledí, informovali meteorologové.

Foto: Martin Polák, Právo

Traktor vytahuje transportér z řeky Teplá v Tepličce na Karlovarsku. Přijel bourat kry a sám nakonec v řece uvízl.

Článek

Do Česka proudí teplý a vlhký vzduch od jihozápadu a v něm postupuje přes střední Evropu frontální vlna. "Vzhledem k pokračujícímu tání sněhu očekáváme další vzestupy na vodních tocích," uvedl ČHMÚ.

Hladina Radbuzy ve Staňkově odpoledne pravděpodobně překročí třetí stupeň povodňové aktivity. Jeho dosažení nelze podle meteorologů vyloučit ani na Úhlavě. V Plzeňském kraji a také na severu a severozápadě Čech mohou i další řeky dosáhnout nižších povodňových stupňů, bdělosti nebo pohotovosti.

Prvního stupně povodňové aktivity dosáhla Řasnice ve Frýdlantu na Liberecku. První stupeň, tedy bdělost, je také na Úhlavě v Tajanově u Klatov, v Přešticích a ve Štěnovicích. Totéž platí i o Radbuze, Berounce a Úslavě v Plzni.

Zřejmě až do středy budou noční teploty ojediněle klesat pod bod mrazu, někde se mohou vyskytnout i mrznoucí srážky. Silnice tak budou opět namrzat.

V Tepličce bojují s ledem

V Tepličce na Karlovarsku nadále bojují s ledem, který se kupí už týden v říčce Teplá a hrozí tím, že ucpe koryto. Situaci dnes pomohla dočasně vyřešit obleva s deštěm, po které se řeka částečně uvolnila, zvýšil se průtok a kry samy odplouvají. V obci přesto neustále platí druhý stupeň povodňové aktivity a situaci sledují pracovníci Povodí Ohře, informovala starostka Hana Bartošová.

Těžká technika přestala s uvolňováním koryta od ledu, kterého už nákladní automobily odvozily několik desítek tun. Zůstává ale na místě v pohotovosti, protože není jasné, jak se situace může dále vyvíjet, poznamenala starostka.

"Například v pátek se v nedalekém Bečově utrhly velké bloky ledu a doputovaly k nám. Hladina rázem stoupla a znemožnila nasazení speciálního obojživelného transportéru," podotkla.

Situace je podle ní nyní stabilizovaná a při dobrém vývoji by se v oblevě mohl led uvolnit. Ostře sledovaný zůstává v Tepličce především prostor kolem mostu, kde je největší riziko ucpání koryta a rozlití vody do okolí. V pohotovosti jsou kromě pracovníků Povodí Ohře i hasiči, uvedl jejich mluvčí Martin Kasal. "Jsme připraveni okamžitě přijet a pomoci třeba s pytlováním a stavbou hráze, pokud to bude nutné," uvedl Kasal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám