Hlavní obsah

Bělohradský, Pehe a Keller zřizují první středo-levicový institut

Právo, Lukáš Bek

Pravicově orientovaným ekonomickým a politickým institucím vzniká konkurence. Politologové Jiří Pehe a Vít Klepárník a rovněž úřadující předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka zakládají středo-levicový think-tank (výzkumný institut) pod názvem CESTA – Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii.

Foto: Právo

Václav Bělohradský

Článek

Členy poradního výboru se stanou vysokoškolští profesoři Václav Bělohradský, Pavel Barša a Jan Keller a socioložka, mluvčí občanské iniciativy ProAlt Tereza Stöckelová.

Foto: Archív, Právo

Jiří Pehe

Cílem projektu CESTA je prostřednictvím veřejných debat, kolokvií, studií a odborných publikací představovat odborné názory na systémové řešení hlavních politických a ekonomických problémů ČR, uvedli zakladatelé centra v tiskové zprávě zaslané Právu.

Foto: archiv, Právo

Jan Keller

„Reprezentanti politického i intelektuálního středu, jakož i demokratické levice mají povinnost aktivně vstoupit do zásadní debaty na téma další role moderního demokratického státu v měnících se ekonomických a politických podmínkách a vnést do ní prvky, jež jsou dosud díky aktuálně převažujícímu neoliberálnímu pohledu ve veřejných debatách spíše potlačovány,“ píší zakladatelé think-tanku.

Například prezident Václav Klaus stál u zrodu Centra pro ekonomiku a politiku (CEP), jehož semináře pravidelně moderuje, pravicovou institucí je rovněž CEVRO (Liberálně konzervativní akademie) založená bývalým místopředsedou ODS Ivanem Langrem. Léta v Česku působí také pravicový Liberální institut. Další think-tank zakládal Jan Švejnar.

Reklama

Výběr článků

Načítám