Hlavní obsah

Vláda jednomyslně odklepla odvolání Vesecké

Právo, Jan Rovenský, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve středu navrhl vládě odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Vláda návrh jednohlasně přijala. Novým nejvyšším státním zástupcem se má stát Pavel Zeman, dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

„Míra její důvěryhodnosti je výrazně omezená a ve státním zastupitelství je značné napětí. Reforma posílení nezávislosti státních zástupců je zásadním koaličním bodem a je třeba ji učinit důvěryhodnou osobou, kterou by byl Pavel Zeman,“ tlumočil Právu názor ministra spravedlnosti důvěryhodný zdroj. Zeman má nastoupit do funkce 1. 1. 2011.

Pospíšil dal už dříve najevo, že konec roku je hraniční termín pro odchod nejvyšší státní zástupkyně, jejíž pozici zpochybnily soudní pře a spekulace o jejím spojení s členy takzvané justiční mafie.

Podle premiéra Petra Nečase je Zeman kvalitní kandidát. "Má odstup od vnitřní situace a případných vnitřních konfliktů ve statním zastupitelství a je to člověk s mezinárodním rozhledem," řekl premiér.

Zeman na přelomu roku ukončí své angažmá v instituci EU a bude se moci úřadu ujmout. Podle informací médií se Zemanem minulý týden jednali Pospíšil a ministr vnitra Radek John (VV).

Vládní Věci veřejné původně požadovaly, aby Vesecká funkci opustila už před senátními a komunálními volbami. Na zasedání kabinetu John požadoval odvolání Vesecké už k 1. prosinci 2010, ale jeho žádosti nevyhověl premiér Nečas s tím, že Vesecká skončí v úřadě až ke konci roku.

Opozice kritizuje průtahy

ČSSD se v reakci na odvolání Vesecké pustila do vlády kvůli průtahům. Zkritizovala, že se kabinet k rozhodnutí o odchodu nejvyšší státní zástupkyně dlouho odhodlával. Úřadující předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka to označil za nedůstojnou frašku.

„Pokládám za velmi zvláštní, že vláda nebyla schopna po dobu několika měsíců po volbách dospět k dohodě o této změně. Přitom všechny tři vládní strany slibovaly, že bezprostředně po volbách provedou změnu ve vedení státního zastupitelství,“ řekl ve středu Sobotka Právu.

„Celé to byl velmi nedůstojný proces, místy připomínal frašku. Bohužel to není jediný případ, kdy vláda není schopna dostát své odpovědnosti a jednoznačně složité věci rozhodnout,“ dodal Sobotka.

Pavel Zeman

Datum a místo narození: 18. listopadu 1972, Plzeň

Vzdělání: po studiu na gymnáziu Luďka Pika v Plzni vystudoval fakulty Právnickou a Filozofickou (obor politologie) na Univerzitě Karlově v Praze.

Současná funkce: český zástupce v Eurojustu (instituce Evropské unie pro právní spolupráci se sídlem v nizozemském Haagu), od 1. května 2004; zároveň působí i jako státní zástupce na mezinárodním odboru Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v Brně.

Profesní kariéra: po jmenování státním zástupcem působil na Okresním i Krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na NSZ v Brně do jeho mezinárodním odboru; v roce 2004 se stal vůbec prvním zástupcem ČR u Eurojustu, byl zároveň nejmladším zástupcem v této právní organizaci ze všech členských zemí.

Ostatní:

- Má mezinárodní zkušenosti; hovoří anglicky, francouzsky a německy

- jako český člen Eurojustu se podílel například na zatčení a předání Barbory Škrlové, jedné z obviněných v kauze týrání chlapců z Kuřimi. Spolupracoval také při zadržení uprchlého odsouzeného vraha Romana Čabrady ve Francii

- není spojen s žádnou politickou stranou.

Zdroj: ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip k odvolání Vesecké uvedl, že nejvyšší státní zastupitelství nemělo důvěru. „Nejvyšší státní zastupitelství, vzhledem k tomu, co se odehrávalo v celé jeho struktuře, nemělo důvěru společnosti,“ řekl Filip Právu. Pokud jde o nového nejvyššího státního zástupce Zemana, lídr komunistů poznamenal: „Jestli to řešení bude správné, se ukáže.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám