Hlavní obsah

Oranžový Senát bude jen nepříjemnost, shodli se vládní lídři

Právo, Novinky, Oldřich Danda, Jiří Mach
Praha
Aktualizováno

Vládní představitelé pokládají vítězství ČSSD v senátních volbách za komplikaci v jejich reformním tažení v rámci úsporného programu. Premiér Petr Nečas (ODS) ale zdůraznil, že o klíčových legislativních změnách by koalice ODS, TOP 09 a VV s opozicí vyjednávala. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odhadl prodloužení schvalovacího procesu o čtyři až pět týdnů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ODS Petr Nečas

Článek

„Prodlouží se a zkomplikuje legislativní proces, ovšem vždy jsme říkali, že o klíčových změnách jsme ochotni vyjednávat. Otázkou je chování sociálních demokratů, zda vypukne válka ústavních institucí, jestli se prohloubí polarizace politická i společenská, nebo jestli to bude ku prospěchu země,“ prohlásil po sečtení výsledků senátních voleb Nečas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a šéf ODS Petr Nečas

Podle Kalouska není tragédií, že ČSSD získala v Senátu většinu. "Bude to jen nepříjemné. Pro chystané reformy to bude znamenat čtyř až pětitýdenní zpoždění," řekl Kalousek v Tyršově domě na pražské Kampě, kde TOP 09 očekávala konečné výsledky voleb.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na tiskovce po oznámení výsledku voleb do Senátu.

Narážel tak na skutečnost, že Sněmovna může přehlasovat Senát.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach odhadl důvod vítězství jeho strany ve volbách jako reakci na Nečasovu vládu. „Určitý vliv měly jarní volby, kdy ČSSD vyhrála, přesto předsedkyní Sněmovny je paní Němcová z ODS. Lidé už vyjádřili určitou nespokojenost,“ prohlásil Škromach, který se nyní vzdá mandátu poslance a postoupí do horní komory coby čerstvý senátor s mandátem z hodonínského obvodu.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) vyslovil přesvědčení, že posílení lidovci budou v Senátu prosazovat středolevou politiku a podpoří tak většinu, kterou získala v horní komoře jeho strana. Poukázal na to, že se senátorem stal jeho náměstek Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Ten je podle Haška zaměřen středolevě a „bude stát na straně lidí“. Hejtman zároveň uvedl, že ČSSD nebude v Senátu provozovat destruktivní politiku, jak tvrdila ODS. „Zásadně odmítám strašení alá Petr Nečas. Demokracie je diskuse,“ uvedl Hašek s tím, že díky výsledku voleb by měla vláda pochopit, že je třeba s opozicí diskutovat. Senát nyní bude podle hejtmana „určitou pojistkou“, prohlásil také, že není na škodu, když jsou rozdílné většiny v horní a dolní komoře parlamentu.

Stoupáme na hladinu, řekl Pithart

Úřadující místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová vyzdvihla fakt, že jejich senátorský klub, který se rozpadl odchodem části jejich senátorů do TOP 09, může po obnovení dvou mandátů opět vzniknout. Poděkovala také Nečasovi, který před druhým kolem vyzval, aby voliči volili kandidáty lidovců proti kandidátům ČSSD.

„Vypadalo to, že se potápíme a teď zase stoupáme na hladinu,“ pronesl místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) s odkazem na volební fiasko na jaře. Podle něj se Senát stane komorou reflexe, kde se bude poslouchat a přesvědčovat a že nebude válcovacím strojem, ačkoli k tomu má ČSSD příležitost.

Reklama

Výběr článků

Načítám